Прочитај ми чланак

МИРОСЛАВ МИШКОВИЋ: Томислав Николић ми је рекао „не могу да те хапсе“

0

Бизнисмен Мирослав Мишковић у својој аутобиографији "Ја, тајкун" навео је да му је Томислав Николић непосредно пред хапшење рекао "тебе не могу да хапсе, нема разлога", преноси Недељник изводе из Мишковићеве исповести.

У новом броју Недељника, на киосцима од четвртка 12. априла, читајте исповест Мирослава Мишковића о односу с Николићем, Тадићем, Вучићем, Милошевићем, Ђинђићем…; о патријарху Иринеју и Добрици Ћосићу; о случају његове отмице; о куповини „Ц маркета“ и продаји „Максија“… Недељник је имао ексклузивно право да објави изводе из Мишковићеве аутобиографије „Ја, тајкун“
„Два дана пред хапшење телефоном ме је позвала Марија Десивојевић Цветковић, потпредседница Делте за стратегију и развој. Обратио јој се један пријатељ и рекао јој како ће „Мишковић бити ухапшен у року од три дана“. И Марија ме је позвала исте вечери. То није био уобичајен позив, јер сарадници ме никад не зову увече“, преноси Недељник изводе из књиге.

Посебно је њено питање звучало необично, „Можете ли да дођете код мене да гледамо Лигу шампиона?“, наводи Мишковић и додаје: „Марија живи близу мене, на неких стотинак метара, али она зна да ја са својим сарадницима не гледам утакмице Лиге шампиона. Схватио сам да блефира, јер је хтела да буде сигурна за случај да неко прислушкује наш разговор. Долазим, рекао сам и за који минут био код ње. Рекла ми је како је све готово, како ћу сигурно бити ухапшен и како се још само размишља о томе који је дан најпогоднији да медији објаве ту вест. Вест ће сигурно бити ударна“.

Мишковић је рекао да ни тада није био убеђен у то што је јавио пријатељ Марије Десивојевић. „Рекао сам јој: Немој, молим те, да се секираш, то не може да се деси.“

Почетком децембра, непосредно пред хапшење, Марија, затим Дејан Јеремић, потпредседник Делте задужен за оперативне послове, и Мишковић отишли су у Москву да обиђу градилиште на коме су заједно са Мишковићевим пријатељем Браниславом Грујићем подизали велико стамбено насеље, и да договоре детаље око извоза српске хране на руско тржиште, прнеоси Недељник.

„Последњег дана нашег боравка тамо зазвонио ми је мобилни телефон. Звао је Томислав Николић. Пошто су увелико колале приче да ћу бити ухапшен, нашалио сам се и питао га откуд му храброст да позове мене, државног непријатеља број један. Одговорио ми је овако: Увек могу да те позовем. Зашто не бих могао, ја знам да ти све радиш поштено. Казао сам му да сам у Русији и да се управо тог дана враћам у Србију. Видиш, прича се да ће ме ухапсити, додао сам. Рекао је дословце: Тебе не могу да хапсе. Нема разлога.“

„Био је у праву само у другом делу своје изјаве. У првом, није говорио истину, као ни многи други политичари, пре и после њега“, навео је Мишковић.

Он је у својој исповест говорио о с Николићем, Тадићем, Вучићем, Милошевићем, Ђинђићем; о патријарху Иринеју и Добрици Ћосићу; о случају његове отмице; о куповини „Ц маркета“ и продаји „Максија“.