Прочитај ми чланак

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ ОБЕЋАВА: Странци неће моћи да купују пољопривредно земљиште

0

БЕОГРАД - Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић рекао је данас да ће крајем следеће године бити позната правна решења која би спречила странце да купују пољопривредно земљиште у Србији.

zima-njiva-sneg-ravnica_660x330

Фото: Марко Тодић / РТВ

БЕОГРАД – Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић рекао је данас да ће крајем следеће године бити позната правна решења која би спречила странце да купују пољопривредно земљиште у Србији.

„Нећемо мењати Устав као Мађари да би спречили странце да купују пољопривредно земљиште у Србији, али ћемо заштитити свој државни интерес“, рекао је Недимовић на конференцији за новинаре на Пољопривредном факултету.

Он је додао да ће свака три-четири месеца бити организован сусрет представника тог министарства, студената и професора Пољопривредног факултета на коме ће се разговарати о проблемима и решењима у пољопривреди.

Недимовић је најавио да ће се у следећој години мењати одговарајуће законодавство како би и жене на селу могле да добију трудничко боловање, а биће регулисан и статус сезонских радника.

Он је додао да је у буџету за пољопривреду, који износи 3,32 милијарде динара и већи је од прошлогодишњег за 8,2 одсто, за подстицај за органску производњу издвојено 40 одсто више.

Министар је најавио да ће следеће године за пројекте наводњава из кредита Уједињених арапских емирата од 100 милиона евра бити издвојено 29 чиме ће се финансирати 11 система за наводњавање у Војводини и три у Србији.

У другој фази ће се, према његовим речима, кредитирати још 10 до 12 пројеката за системе наводњавања.

Крајем наредне године истиче рок за усаглашавање законодавства Србије са одговарајућим у ЕУ по коме би странци могли да купују пољопривредно земљиште у Србији. То је 2013. године предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању.