Прочитај ми чланак

МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ: То је био линч! СУДИЈА: Притисак режима на судство ван контроле

0

Министар унутрашњих послова Небојиша Стефановић изјавио је данас да ће полиција спровести детаљну истрагу како би се открили нападачи на раднике ЈКП „Градска чистоћа“ после протеста „Један од пет милиона“ у Београду.

Стефановић је за телевизију Пинк казао да су радници Градске чистоће нападнути у Теразијском тунелу, док су склањали налепнице и чистили тунел после протеста.

„Имали смо једну молбу за људе који протестују, једна ствар им није била дозвољена то је насиље … и синоћ се догађа једна ужасна ствар, малтене линч, физичко насиље, увреде, лепили су налепнице по њима“, навео је Стефановић.

Он је казао да ће полиција узети изјаве очевидаца и користити снимке камера, како би нападачи били откривени.

„Међутим овде није проблем само тај појединац, проблем је инспиратор“, рекао је Стефановић и додао да представници Савеза за Србију свакодневно позивају на насиље.

„Слушам шта говоре на протестима против Александра Вучића, то је чиста мржња“, оценио је Стефановић.

Подсетимо, под паролом „Тунел лажи“ синоћ је, 23. фебруар, одржан дванаести протест „Један од пет милиона“ у Београду.

Судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић

Судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић оценио је да је правосуђе под политичким притиском извршне власти, којој више нико не може да стане на пут.

Мајић је за Блиц рекао да је притисак извршне власти на правосуђе одувек постојао, али да се последњих неколико година отргао контроли, јер представници звршне власти „излазе и говоре ко ће бити крив, ко ухапшен, ко је прошао полиграф, ко је исправан…“.

„Овде имамо дупли негативни ефекат: слабије правосуђе и омнипотентну извршну власт којој више нико не може да стане на пут. На крају грађани кажу: ако овако о судовима говоре представници власти, онда је то сигурно тачно“, рекао је он.

Мајић је казао да се притисак на судије сада врши директно путем медија и да нема више потребе некога звати телефоном.

„Постоји ли опаснија ствар него кад од председника Републике чујете како ћемо ускоро сазнати штошта о судији која је донела пресуду у корист пензионера… Колико знам, ништа се није сазнало, а та пресуда је замењена“, навео је Мајић.

Говорећи о најављеним изменама Кривичног законика, којима се планирају строже казне за најтежа кривична дела, Мајић је казао да драстичне казне саме по себи неће донети решење и критиковао председника што прекорачује овлашћења, јер она има „једну церемонијалну улогу“.

„Посао председника Републике није ни да предлаже, ни да образлаже законе, кривична решења, ништа од тога.. Он има један мали сегмент надележности који се тиче такозване промулгације, то јест проглашавања закона и то управо зато да би се раздвојиле функције председника од законодавног тела“, рекао је Мајић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!