Прочитај ми чланак

МИНИСТАР ОДБРАНЕ СРБИЈЕ: Војска је спремна, пратимо ситуацију

0

Безбедносна ситуација у Србији је стабилна, поручио је министар одбране Зоран Ђорђевић.

Он је додао да је војска спремна да одговори на изазове и претње стабилности у региону и пружи безбедност свим грађанима наше земље.

Фото: Н.С.

Борбена готовост неких јединица је недавно подигнута, а Ђорђевић за „Курир“ наглашава да се ситуација у региону, а понајпе на КиМ, редовно прати и у складу с тим реагује.

„Тренутно нема индиција о угрожености безбедности и имовине грађана наше земље. Свакако, Министарство одбране и Војска Србије, као и наше безбедносне службе активно прате ситуацију и у складу с тим прилагођава се ангажовање наших снага. Војска је спремна да одговори на изазове и претње стабилности у региону и пружи безбедност свим грађанима наше земље“, истакао је Ђорђевић.

Упитан да ли постоји опасност да се нестабилност у Македонији прелије у Србију, Ђорђевић каже да се с посебном пажњом прати актуелна ситуација у Македонијии, као и у целом региону.

Он је додао да је поред мигрантске кризе с којом се Србија, како је рекао, успешно носи и ангажовањем Заједничких снага војске и полиције спречава потенцијалне терористичке претње, AП Косово и Метохија је „и даље главни безбедносни ризик за нашу земљу.

Осврнуо се и на најаве формирања такозване Војске Косова наводећи да је то „неприхаватљиво за Србију“.

На питање када стижу „мигови“ које је Русија поклонила Србији, Ђорђевић је поновио да ће се то догодити када руски председник Владимир Путин потпише указ.

Министар је уверен да ће у наредних 10 до 15 година бити неопходна допуна броја пилота који ће летети на пројектованом броју авиона „миг 29“, те наводи да је у складу с тим циљем потребно да се популаризује пилотски позив, побољша статус пилота и техничара и доведе га на ниво статуса пилота земаља које располажу летелицама тог нивоа и вредности.

Упитан хоће ли Србија набавити ракетни систем С-300, како што се „цешто помиње“, и да ли јој је он преко потребан, Ђорђевић каже „у овом тренутку не“.

Ђорђевић наводи да је недавно закључен уговор за набавку девет хеликоптера Х145М између компаније „Ербас хеликоптерс“ и Министарства одбране и МУП Србије, као и да је Србија од СAД добила донацију од 19 нових ‘хамера’ у вредности од седам и по милиона долара.

У наредном периоду предстоји опремање првих 1.500 војника најмодернијом опремом, рекао је он, додавши да је план да у овој години војска буде опремљена ‘лазаром’ и ‘нором’.

Србија, како каже, набавља ново наоружање и опрему и улаже у модернизацију у циљу јачања сопствених оперативних способности и наше одбране, не учествује ни у каквој трци у наоружању и у потпуности је посвећена унапређењу одбрамбене сарадње са свим партнерима, у скалду са политиком војне неутралности, јачања добросуседских односа и регионалне сарадње.

На питање да ли има разумевање за протесте чланова Војног синдиката, он каже да има „потпуно разумевање за питања о побољшању стандарда припадника Министарства одбране и Војске Србије“.

Побољшање стандарда запослених у Министарству одбране и припадника Војске Србије један је од приоритета, а премијер Aлександар Вучић најавио је повећање плата које ће допринети бољем социјалном статусу наших припадника, а које неће бити линеарно, али ће обухватити све запослене, напоменуо је он.

Говорећи о наменској индустрији, он је подсети ода је влада донела одлуку да се у овој години уложи више од 43 милиона евра у ту грану привреде.

„Извоз је прошле године био у вредности од 483 милиона долара, а ове године очекујемо да буде између 530 и 330 милиона долара. План је да 2020. године извоз не мањи од 750 милиона долара“, нагласио је Ђорђевић.