Прочитај ми чланак

Милован Дрецун: Немачка амбасада нас намерно провоцира!

0

Београд — Савет министара ЕУ није тражио од Србије разматрање столице КиМ у УН. Амбасадор Вилхелм: То није тема за данас. Милован Дрецун: Намерна провокација Немачке.

Савет министара ЕУ у децембру није тражио да се у дијалогу Београд-Приштина размотри и пристанак Србије да КиМ добије „столицу у УН“, рекли су Бети извори ЕУ.

Савет је једногласно утврдио да је „сређивање односа с Косовом“ услов да Србију добије датум преговора о чланству, рекли су извори у ЕУ упитани да се осврну на изјаву немачког амбасадора у Србији.

Амбасадор Хајнц Вилхелм је у интервјуу за Вечерње новости рекао да је и чланство Косова у Уједињеним нацијама једно од питања које треба да се нађе „на столу“ у Бриселу. Како је наглашено у Бриселу, пет чланица ЕУ не признају независност Косова и од Србије се не може тражити да пристанком на „столицу у УН“ призна једнострано проглашену независност у Приштини, а „трајно и опипљиво сређивање односа“ се може суштински постићи и без признавања државе Косово.

Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич изјавила је за агенцију Бета да „програм за дијалог Београд-Приштина стоји у закљуцима Савета ЕУ из децембра 2012“ и да се „у том контексту воде и преговори“.

Амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм је данас у Крагујевцу изјавио да ће чланство Косова у УН биће евентуално резултат будућег политичког дијалога Београда и Приштине али да то није тема за данас.

„Те закључке је усвојило свих 27 земаља чланица заједно и у њима су утврђени следећи кораци око датума за почетак преговора Србије и ЕУ о чланству“, додала је портпаролка Кетрин Ештон.

На питање да ли ће на заседању Европског савета, водја ЕУ, приликом коначне одлуке о датуму преговора „искочити“ нови услови за Србију, немачки амбасадор Хајнц Вилхелм рекао је за „Вечерње новости“ да је важно да Србија поред повлачења из паралелних институција престане да блокира Косово да постане члан низа европских и међународних институција.

У закључцима заседања Савета министара иностраних послова прошлог децембра, које је потврдио и Европски савет, наводи се да је „видљиво и трајно побољшање односа Србије и Косова нужно да би обе стране наставиле сопствени пут ка ЕУ, с тим да се избегне да једна страна кочи другу у таквим настојањима“.

Такође се тражи да Србија „неповратно крене ка уређењу структура на северном Косову које ће уз увид и предусретљиво подмирити потребе локалног живља у погледу безбедности и правосуђа, тако да се зајамчи функционалност јединственог институционалног и административног оквира унутар Косова“.

Кад је реч о нужним условима за покретање преговора са Србијом, у закључцима се истиче и да је „нужно пуно поштовање начела регионалне сарадње у којој ће сви бити заступљени“, дакле и Косово, да се спроводе постигнути договори Београда и Приштине, поштују одредбе Споразума о енергетској заједници, настави добра сарадња с Еулексом.

Дрецун: Намерна провокација амбасадора Немачке

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је изјава немачког амбасадора да током дијалога треба да се разговара и о чланству Косова у УН „намерно изазвана провокација која не може да побољша дијалог“ Београда и Приштине.

„Ако се настави са таквим условима и постављањем готово диктата као што је чланство Косова у УН, не видим европску перспективу за Србију већ идемо у још већи проблем, у велику Албанију“, рекао је Дрецун, који је и посланик владајуће СНС.

Дрецун је новинарима у Скупштини Србије рекао да Немачка треба да поштује интересе Србије и њених грађана и да је свака изјава попут оне коју је дао немачки амбасадор Хајнц Вилхелм неприхватљива и да Србију удаљава од ЕУ.

Он је рекао и да такве изјаве повећавају број грађана који се противе уласку Србије у Европску унију.

„Да ли је циљ Немачке политике на Балкану стабилизација односа Београда и Приштине и ако то јесте онда оваква условљавања нису добра“, указао је Дрецун и додао да Србија неће прихватити чланство Косова у УН нити да две стране размене амбасадоре.

Упитан о слању официра за везу у Приштину, Дрецун је рекао да се то чини како би две стране побољшале комуникацију и да то нема везе са амбасадорима.

Амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм рекао је да је и чланство Косова у УН једно од питања које треба да се нађе „на столу“ у Бриселу као и да је важно да Србија поред повлачења из паралелних институција на северу Косова престане да блокира Косово да постане члан низа европских и међународних институција.

Дежер: ЕУ није разматрала чланство КиМ у УН

Шеф Делегације ЕУ Венсан Дежер изјавио је да се у оквиру ЕУ досад није разговарало о идеји Немачке да се од Србије затражи да омогући чланство Косова у УН.

„О томе се досад није разговарало“, изјавио је Дежер новинарима у Дому омладине, после дебате „Разговарајмо о Европи“ са ученицима средњих школа у Србији.

„Сврха дијалога, коме ми придајемо веома велики значај, јесте да Београд и Приштина успеју да сарађују у регионалним организацијама, можда и у међународним организацијама. Разговарало се о чланству (Косова) у Савету за регионалну сарадњу или ЕБРД (Европској банци за обнову и развој)“, рекао је он.

Напомињући да не жели да коментарише изјаве других амбасадора, Дежер је приметио да је јасно да неке чланице ЕУ имају своје ставове по том питању.

„Сви ти ставови могу да се разматрају у контексту ЕУ, а на ЕУ и (високој представници ЕУ за спољну политику Кетрин) Ештон је да руководе процесом (дијалога)“, закључио је Дежер.

ДСС: Влада да брине о интересима Србије

Шеф посланичке групе ДСС у Скупштини Србије Слободан Самарџић сматра да је немачки амбасадор отворио питање које Брисел није помињао и поручио Влади Србије буде опрезнија и поведе више рачуна о интересима државе.

Он је оценио да су изјаве амбасадора Хајнца Вилхелма у данашњем интервјуу „Вечерњим новостима“ показатељ историјске империјалне вертикале те државе према Србији и да би било „заиста добро да она с тим престане и да престане да Србију посматра као архи-непријатеља“.

„Она је отворила питање које Брисел није помињао, а то су Уједињене нације. Тим пре би наша влада морала да буде опрезнија и поведе више рачуна о интересима државе и да тачно каже шта хоће, а шта неће. Интервју немачког амбасадора коинцидира са најавом председника Владе од пре недељу дана да се може разговарати и о столици у УН. То је политика капитулације која осокољује немачког амбасадора да се овде понаша као представник једне империје“, сматра Самарџић.

Он је, осим изјаве да Србија треба да уклони препреке за улазак Косова у УН, осудио и поруку амбасадора Немачке о укидању институција Србије на Косову и Метохији.

„То је несвакидашњи гест да један амбасадор, ма које земље, у једној држави која је независна и суверена тако слободно говори о стварима које се односе на највиталније интересе те државе и то против интереса те државе“, нагласио је Самарџић.

Он је истакао да је интерес Србије очување суверенитета и територијалног интегритета и иступ немачког амбасадора оценио као „чисту интервенцију на легитимно право државе да чува своје интересе“.

Самарџић је додао да Србија последњих неколико месеци трпи јак утицај Немачке у бриселској бирократији поводом услова за добијање датума што се, како сматра, види и из интервјуа немачког амбасадора.

ДС: Забрињавајућа изјава о столици у УН

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић изјавио је да је забринут због изјаве немачког амбасадора у Београду о столици Косова у УН.

“Немачки амбасадор је представник озбиљне државе и бринем се ако српска јавности и скупштина не знају ништа о томе, то је опасна ствар”, рекао је Стефановић новинарима у парламенту.

Он је додао да је то проблем транспарентности дијалога са Приштином и да је очигледно да грађани никад неће сазанати у потуности о чему се разговара.

“Дачић каже да о томе није разговарао, то јест људи око њега, а Приштина износи непријатне детаље за које не знам да ли су тачни”, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, иако они који су претходну владу оптуживали за нетранспарентност, мада је јавности представљен сваки детаљ сваког договора, сада се појављују у медијима, али се не зна да ли је неко од њих нудио замену територије, столицу у УН…

“Да ли је истина да ће Косово добити 383 позивни број, да ли је истина да ће укинути наше институције и суд на северу Косова, на те свари Деморкатска странка никада није пристајала и никада никаква столица ником није нудјења”, рекао је Стефановић.

Он је додао да је то још једна у салви неистина “које су испаљиване о претходној влади”, као што је неистина да је претходна влада с договарали официре за везу, наплату царина, за шта су доказ споразуми. “Одговорно тврдим да никад о томе ни на једном месту није било речи”, рекао је Стефановић.

Када је реч о официрима за везу, Стефановић је истакао да они у дипломатској пракси немају дипломатски имунитет и не баве се дипломатским послом, већ техничким – повезују лакше спорводјење одлука измедју две стране и немају дипломатски статус и пасош.

Он је додао да, уколико је то заиста тако, треба подржати официре за везу, јер ће олакшати процес, мада Приштина најављује именовање доскорашњег амбасадора Косова у Шведској.

Аналитичари о изјави немачког амбасадора

Професор Факултета политичких наука у Београду Предраг Симић оценио је да изјава амбасадора Немачке да би у Бриселу требало разговарати и о чланству Косова у Уједињеним нацијама, представља нови услов за Србију.

„За Србију то јесте нови услов који се сада први пут поставља – да се Косову дозволи улазак у УН и самим тим у све међународне организације“, рекао је Симић уз оцену да мисли да ће српски народ врло тешко прихватити тај додатни захтев.

Директор Центра за нову политку Владимир Тодорић сматра да о теми чланства у УН треба да се разговара најпре у нашим институцијама, да се види да ли постоји уопште могућност да Србија тако нешто понуди.

Тодорић је рекао да није све на Србији, и подсетио да је ту и пет држава чланица ЕУ које не признају Косово, као и чланице СБ УН које тако нешто не би дозволиле, тако да није баш тачна тврдња да зависи само од Србије да ли ће Косово постати чланица УН.

„Мислим да пре тако храбрих иступа Србија треба да мисли и о дијалогу са оним државама које су је до сада подржавале. Чињеница је да те државе у ставу непризнавања Косова нису само подржавале Србију већ су подржавале саме себе, браниле своје националне интересе. Али ипак, превелики су то залогаји да се о томе не разговара са оним државама које су помагале Србију“, рекао је он.

 

(Бета, Танјуг)