Прочитај ми чланак

МИЛОШ ЋИРИЋ: Најбољи споменик Милошевићу су Вучић, Дачић…

0

Политиколог, мастер студија културе и медија, Милош Ћирић каже да споменика Слободану Милошевићу има толико у Србији да не види разлог да нам треба још један. "Најбољи споменик Милошевићу су Вучић, Дачић, масовна гробница у Батајници", каже Ћирић.

Он сматра да у Србији и даље постоји култ Милошевића, који је наставак његове политике.

„Оно што је он замнислио као пројекат, због чега је разбио Југославију, имате низ догађаја који су део завере Милошевића,имате књиге у којима Борисав Јовић и Вељко Кадијевић говоре како се планирао рат у Југославији, како је Србија провоцирала рат у Хрватској, како је договорен десетодневни рат у Словенији“.

На питање како му је изгледало обележавање годишњице почетка НАТО бомбардовања СР Југославије, Ћирић је рекао да власт обележава датуме из новије историје на исти начин на који је то радила и претходна власт.

„Ту је контунуитет, синоћ је било језиво, јер је први такав скуп организован ноћу на ветрометини у Алексинцу, што је одлика организатора скупа, а то је председник Србије који има искуство у пропаганди, он зна како да постави сцену у којој ће дати изјаву, види се да не излази из ултранационалистичког кључа у којој се идеологија Милошевића одржава у нашој јавности“.

Ћирић каже да га не изненађује податак да је 84 одсто грађа Србије против уласка у НАТО.

„Очекивано, јер се анти НАТО кампања води од почетка ратова и морамо да поставимо питање зашто су нас бомбардовали, шта се то догодило. Можемо да се сложимо да постоје огромни пропусти које је НАТО учинио према грађанима током бомбардовања. Мени је лако јер говорим истину на основу чињеница и података. Вучића и Брнабић и све претходне власти треба да питамо о броју жртава бомбардовања, они тај број користе као политички капитал, пуна су им уста српских жртава о којима не знају ништа. Наша политичка елита је аутистична, видели сте то синоћ у Алексинцу“.

Дачићеву изјаву да председник Србије треба да повуче потпис с Бриселског споразума, Ћирић кометарише као „Вучићев глас“, само што, како сматра, он то не може на тај начин да каже.

„Дачић сада игра екстремисту, Дачић би волео да се Бриселски споразум поништи јер га то враћа у пређашње стање и држи га у политичком животу. Постоје разни притисци, у игри су различите ствари и не могу сви да изађу, може Дачић јер је он настављач те политике која је довела до рата на Косову и бомбардовања“.

Кампања за подстицање наталитета је неспретно постављена, сматра Ћирић.

„Ја бих да питам и премијерку која је најавила подстицајне мере, како да се помири с чињеницом да је Јура добила 25 милиона евра подстицаја и државну земљу бесплатно да користи а запошљава раднике који носе пелене, ви имате потез државе која фаворизује стране фирме и инвеститоре, да онемогућавају наше раднике да живе нормално, а камоли да рађају децу и њима дајете дупло више него за кампању за подстицање наталитета. Ми старимо јер смо изгубили много људи, потрошили смо све ресурсе и ови данас који су на власти су исти они који су иза себе оставили пустињу, а председник захтева од жена да му рађају троје деце“, рекао је Ћирић у Новом дану.