Прочитај ми чланак

Милорад Додик: Ко не воли држављанство РС има БиХ

0

milorad-dodik-1

Бањалука — Милорад Додик каже да је јасно да је Босна и Херцеговина заглављена у немогућност свог постојања и да није успела да крене ка Европи испуњавајући услове.

У решавању тих услова РС је дала конструктиван приступ, али остали део БиХ није имао потенцијал и капацитет да осигура решења која би БиХ довела до статуса кандидата за ЕУ.

Председник Републике Српске (РС) сматра и да ће БиХ, с обзиром на начин на који је створена и функционише, имати све тежи европски пут, јер унутрашњи конфликт спречава и лакше унутрашње повезивање.

Он је новинарима казао и да је зато за њега примарније држављанство РС, него БиХ, које је изведено.

„Онима којима се не свиђа држављанство РС, могу да узму држављанство БиХ“, поручио је Додик, а преноси агенција Фена.

Нећемо повући владину одлуку о пребивалишту

Додик је изјавио данас да одлука Владе РС о пребивалишту неће бити повучена, без обзира на упозорења међународних званичника и одлуку Уставног суда БиХ.

Он је поручио да ће, ако Уставни суд БиХ поништи владину одлуку, истог дана бити донета нова, тако да неће бити прекида у њеној примени.

„Ако Уставни суд, који није суд, већ политичко место за егзекуције, буде реаговао, истог дана ћемо донети нову одлуку. Они је могу рушити, ми ћемо је доносити и осигурати континуитет те врсте“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је позвао мејдународне званичнике да наведу шта у владиној одлуци о пребивалишту није у складу с европским стандардима.

„Чак су у ЕУ ригорознији услови о пребивалишту“, казао је председник РС.

Према његовим речима, нико ко нема јасне податке о пребивалишту и боравишту, као и разлоге зашто је у Републици Српској, неће моћи да буде пријављен на територији овог ентитета, без обзира на настојања да се то промени.

Додик је нагласио да замера међународој заједници што нису утицали да бошњачке политичке партије да се у Дому народа парламента БиХ усвоји закон о пребивалишту и боравишту на државном нивоу.

Специјални представник ЕУ Петер Соренсен, Делегација ЕУ у БиХ, Амбасада САД и Уред високог представника (ОХР) позвали су власти у БиХ на свим релевантним нивоима да на државном нивоу пронађу решење за питање пребивалишта.

У заједничкој изјави они су позвали на укидање прописа о пребивалишту на другим нивоима власти, чиме би се, како наводе, окончала непотребна политизација овог важног питања.

Влада Републике Српске је 17. априла донела одлуку о провери тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Републике Српске.

Политичари из РС тврде да се на овај начин спречава неконтролисано пријављивање Бошњака за гласање на подручју РС, како би се у октобру спречио изборни инжењеринг.

Бошњачки политичари, с друге стране, тврде да владина одлука онемогућава повратак несрпском становништву у РС.

(Бета-Танјуг)