Прочитај ми чланак

Милица Краљ и Божо Прелевић: Срамота! Напредњаци у Скупштини вређали народ (ВИДЕО)

0

Редитељка Милица Краљ, представница организације "Скупштина слободне Србије", оценила је да су увреде које су упутили посланици владајуће Српске напредне странке показатељ односа власти према култури, законима и Уставу.

Краљ је новинарима испред Дома Народне скупштине казала да су посланици СНС одраз друштва које је „по укусу владајуће странке“.

„Удвориштво је појело наше институције. Удвориштво је метастазирало нашим друштвом. Удвориштво никада нигде ниједну позитивну промену није у стању да изведе, оно се бави својим ситним интересима и својим џепом“, казала је она.

Како је навела, од институција су остали „само неки људи који су од себе направили институције“, наводећи да су ти људи такав статус освојили „својим животом, односом према домовини и према послу“.

„Ти људи су светионици у овом мраку“, казала је она и оценила да би требало да се све више људи угледа на њих и следи њихов пример.

Она је грађанима поручила да су „изнад сваке власти“ и питала их „Да ли желе да дају плате таквим представницима власти?“.

Адвокат Божо Прелевић казао је да у Скупштини Србије „седе неке јединке“ које су грађани Србије за седам месеци у 2020. години платили десет милиона евра да би, како је навео, донели важне законе с којим би се Србија по европској агенди приближила Европској унији.

Прелевић, који је такође члан „Скупштине слободне Србије“ је казао да ниједан од тих закона није донет и да ниједно поглавље у преговорима с ЕУ ове године није отворено и поставио питање „Да ли су грађани порез платили да би ове јединке вређале?“.

„Они не вређају само уметнике, они вређају и Јелисавету Василић, која је чланица Савета за борбу против корупције – савета Владе, вређају Павла Петровића, који је председник Фискалног савета, вређају судије, тужиоце и све државне агенције које имају свој став, а независне су, те имају своје мишљење“, оценио је Прелевић на конференцији за новинаре.

„Скупштина слободне Србије“ је формирана у јулу на иницијативу групе интелектуалаца, да буде алтернативно тело и окупи све грађане који желе да изграде, како је тада саопштено, бољу, демократску Србију.