Прочитај ми чланак

Михајловић: Питање родне равноправности постављено је на прво место

0

Zorana Mihajlovic

БЕОГРАД – Највећи помаци у погледу родне равноправности последњих година постигнуте су у политичком животу и женском предузетништву, а Влада Србије и у времену које следи даће посебан значај решавању проблема у овој области, изјавила је председница Координационог тела за родну равноправност и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

Ове године Координационо тело за родну равноправност и Влада Србије питање родне равноправности поставили су на прво место, а поред Закона о родној равноправности, Стратегије и Акционог плана биће уведен и индекс родне равноправности, рекла је Михајловић.

Она је новинарима рекла да ће у новом буџету за наредну годину бити уведено и родно буџетирање, а стратегијом је предвиђено и пружање специјализованих услуга и увођење родно осетљивог језика.

Према њеним речима, до сада су највећи успеси у овој области постигнути у политичком животу и предузетништву, јер се у парламенту поштују законом прописане квоте да 33 одсто представника народа чине жене.

Последњих година доста се ради на развоју женског предузетништва, а многе пројекте подржала је Влада Србије, Привредна комора Србије, али и невладин сектор, подсетила је Михајловић.

Такође и у банкама, постоје посебни сектори који се баве женским предузетништвом, истакла је она на конференцији „Приступ економским могућностима жена на тржишту рада“, коју је организовала Светска банка у Београду.

Министарка је нагласила да је Министарство рада завршило правилник о СОС телефону и да се очекује, ако не крајем ове, онда почетком наредне године, да буде уведен национални СОС телефон за жртве насиља.

Према њеним речима, веома је важно укључивање жена у друштвено политички и економски живот у једнаком проценту као и мушкараца.

Закон о родној равноправности ће бити кровни закон, намера је да се створе једнаки услови за укључивање жена у све облике друштвеног живота, а то значи укључивање жена на свим нивоима власти и у свим управљачким органима у компанијама.

„То изискује и одређено време и одређени новац. Ми разговарамо и са Светском банком и са ЕУ, а и сама Влада Србије ће се потрудити да помогне у финансирању свих пројеката“, рекла је Михајловић.

Она је истакла да у нашој земљи од 51 одсто жена, више од 30 одсто није запослено, а посебан проблем представља и дискриминација са којом се жене суочавају када остану у другом стању и када због тога добијају отказ.

„Тај степен дискриминације мора да се смањи. Покушаћемо да омогућимо да жене својим знањем заиста буду укључене у економски живот Србије, а не тиме како изгледају или да ли ће или неће родити децу. То не сме да буде разлог због чега жене неће бити у економском животу земље“, рекла је Михајловић.

Она је истакла да ситуација и у земљама ЕУ није сјајна, указавши на чињеницу да данас од 130 председника држава, само 15 су жене.

„Нигде није сјајно и далеко од тога да је Србија најгора, напротив, Србија је у средини, када гледамо земље ЕУ и света“, истакла је она.

Министарка је указала да су најосетљивије групе жене на селу, Ромкиње и жене са инвалидитетом, и да ће управо решавању њихових проблема бити дат посебан значај кроз Акциони план.

(Танјуг)