Прочитај ми чланак

Место где је пронађено тело Владимира Цвијана (ВИДЕО)

0

"Налазимо се на Ади Хуји у близини фабрике папира, што је, према речима сведока, место где је пронађено тело Владимира Цвијана. Све то се дуго крило од јавности, што је изазвало узнемирење, баш због тога што се о томе ћутало. Како је навео сведок, тело је пронађено на неких десетак метара од обале, а полицајац у цивилу који је тада био на увиђају, рекао је да је у питању адвокат Цвијан", рекао је Немања Шаровић, лидер покрета Љубав, Вера, Нада, који је данас био на Ади Хуји, месту где је пронађено тело Владимира Цвијана, некадашњег функционера СНС.

Смрт Владимира Цвијана дуго је била мистерија и дуго се крила од јавности. Бивши сарадник Бориса Тадића, а касније и саборац Александра Вучића и Томислава Николића у Српској напредној странци, преминуо је 5. јануара 2018. године, када је пронађено његово тело у Дунаву, да би после више од три године тек откривено да је у питању био Цвијан.

Цела ситуација је била обавијена велом тајни, што је покушао да разбије Немања Шаровић, који је данас био на Ади Хуји, месту где се утопио Цвијан, а где је јуче причао са сведоком који је био очевидац увиђаја.

– Налазимо се на Ади Хуји и близини фабрике папире, то је место где смо јуче били са човеком који је био очевидац увиђаја покојног Цвијана. И пошто он није желео да тај снимак буде објављен, мислим да негде треба поштовати свачије жеље, посебно ако се зна какво је време, ја сам данас дошао сам да бих снимио где се све то догодило, односно где је пронађено тело Владимира Цвијана и да бих поновио те неке чињенице које смо сазнали у вези са самим догађајем – рекао је Шаровић у снимку објављеном на јутјуб каналу покрета чији је председник.

Истакао је да утапање особа на овом делу није нешто што је тако ретко.

– Као што смо чули, није неуобичајено да се тако нешто овде дешава, није то једини случај да су овде проналазили утопљенике. Управо је овде, на Ади Хуји, 5. јануара 2018. године пронађено тело Владимира, што се дуго крило од јавности и што је изазвало велико узнемирење јавности, баш због тога што се то крило. Дакле, ту је баржа која је близу обале, иза ње је брод Земун. Код брода Земун је отприлике нађено тело Владимира Цвијана, то је та локација. У време његове смрти, ту се налазио брод „Бјеласица“, по речима сведока. Пре саме барже имамо крај зидане обале, где је све било чисто и ништа није могло да се заустави. Након тога имамо део где су усидрени баржа и бродови и где река наноси све и свашта, од кућица за псе, дрвета, смећа, пластичних флаша, кажу да овде често има животињских лешева – рекао је Шаровић и додао:

– Тело Владимира Цвијана је према речима сведока нађено неких десетак метара од обале. У обдукционом налазу пише седам, осам метара, али је то било више јер је само баржа толико дугачка. На овом месту се годишње неких пет, шест тела пронађе. Тела најчешће проналазе или радници посада са ових бродова који су укотвљени или пецароши којих има доста. Некада су из затицали и пешаци који су туда пролазили, међутим у то време није било пешака.

Шаровић је описао и шта је у близини места где је нађено тело покојног адвоката.

– Пре овог места видимо Панчевачки мост, а после њега је и низ сплавова и клубова, где су често виђани навијачи Партизана, као и Веља Невоља. Ми смо јуче чули председника Александра Вучића који је рекао да Веља Невоља није могао да убије Цвијана, јер он зна да је он у то време био у кућном притвору, да је имао наногицу. Као да је Веља Невоља био једини који је вршио убиства и који је могао непосредно да изврши то дело – истакао је лидер покрета Љубав, Вера, Нада, а затим објаснио и саму ситуацију са увиђаја:

– Према речима нашег саговорника, један од полицајаца у цивилу, који је био присутан на увиђају, рекао је да се ради о адвокату Цвијану. Позвана је хитна помоћ, која је констатовала смрт, као што пише у обдукционом налазу. После тога је полиција извршила увиђај и тело је однето на Институт за судску медицину.

Чудио се Шаровић зашто се о целој тој ситуацији тако дуго ћутало.

– И даље није јасно зашто јавност није била обавештена о смрти Владимира Цвијана, поготово што се у јавности пише о утопљавању оних који нису познати. Потпуно је јасно из пажње која изазива тај догађај је да је то вест, потпуно је јасно да би то било недељама на насловним странама и да би се медијски користило, баш као што је то био случај са Јеленом Марјановић. У овом случају то се није десило, а подсетићу да је Цвијан сахрањен 19. јануара, три дана након што је у Косовској Митровици убијен Оливер Ивановић. То је било у периоду када су у Београду одржаване демострације… Потпуно је несхватљиво да је о томе ћутала Адвокатска комора, да су ћутали сви о таквом догађају.

Шаровић је говорио и како власт и прорежимски медији умирују јавност…

– Већ неколико недеља је јавност умиривана да том причом како је све чисто и да постоји опроштајно писмо које доказује да је реч о самоубиству. Међутим, јуче смо чули од Вучића како не постоји опроштајно писмо, што код мене изазива сумњу, јер како је могуће да је он упућен у сваку истрагу, како он зна да ли постоји опроштајно писмо и ко са сигурношћу може да каже да се ради о самоубиству, посебно што повреде које се наводе у налазу нису објашњене. Неспорно је да је смрт настала насилно и утапањем. Међутим, нејасно је које су околности претходиле – рекао је Шаровић и подвукао:

– У налазу се наводи да постоји мртвачка укоченост, она настаје после неколико сати, а може да траје отприлике до 72 сата, што значи да та мртвачка укоченост одговара времену проведеном у води. Важно је да ли је то пет сати, 24, 48… И то је питање на које нема одговора, о томе се у јавности ћути, а то је био посао надлежног Тужилаштва да све то утврди. Велика енигма је и како је настала та повреда изнад десне обрве Цвијана, поготово што је из те ране текла крв, што говори да је повреда настала пре смрти. Јер, ако нема крвног притиска и срчане радње, повреде које настану после смрти, не би довеле до крварења. То значи да је повреда настала за време живота, тамо се наводи да је реч о огуљотини која је прокрвљена, која је величине зрна кукуруза, а да се испод тога налазе отеклина и подлив величине плода маслине.

Шаровић је закључио да су и даље многе ствари обавијене велом тајни:

– Да ли је неко ударио Цвијана, да ли га је неко гурнуо у воду, шта је претходило убиству, тек треба да сазнамо. Знамо датум смрти, како је сахрањен, знамо да су сви ћутали, знамо да је био незгодан политички тренутак да се јавност обавести о још нечијој смрту, што је допринело да три године смрт Цвијана буде тајна.