Прочитај ми чланак

МЕКАЛИСТЕР ИМА ПОРУКУ ЗА СРБИЈУ: Требало би да…

0

Београд -- Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је да је Србији потребан јасан напредак у вези са поштовањем независности медија.

Такође, додао је и да би наша земља требало да се озбиљније ухвати у коштац са претњама и нападима на новинаре, као и да успостави погодно окружење за плуралистички медијски пејзаж.

Мекалистер је за лист „Данас“ од четвртка казао да је важно повећати напоре, нарочито у вези са реформом правосуђа, борбом против корупције, основних права и заштите мањина.

„Постоји потреба да се одржи и негује простор за политички дијалог, критичку дискусију и дебату, као и изражавање сучељених мишљења“, казао је Мекалистер одговарајући на питање о задацима који су пред српским званичницима када је реч о Поглављу 23.

Мекалистер је навео да је потребно обезбедити делотворнији надзор у области борбе против корупције, додајући да треба благовремено усвојити Закон о Агенцији за борбу против корупције и нови закон о финансирању политичких странака.

„Треба постепено јачати базу података која се односи на истраге, кривична гоњења, оптужнице и коначне пресуде, укључујући оне које се односе на случајеве високе корупције“.