Прочитај ми чланак

МЕДИЈИ БРУЈЕ О КОСОВУ, а „Економист“ има нову тезу

0

Београд -- Ближи се нови сусрет Вучића и Тачија у Бриселу. У светским и домаћим медијима тај сусрет означен је као кључан. Пише се и о могућој подели територија.

Ту тему наметнули су главни учесници дијалога, председник Србије Александар Вучић и Косова Хашим Тачи, свако на свој начин, а затим су се на њу „закачили“, домаћи и страни медији, стручњаци, аналитичари. Готово да не прође дан а да се неки медиј не позабави том темом.

Многи од њих су изнели тезу, како своју, тако и преносећи мишљења разних бивших и садашњих светских званичника, да је идеја о подели територије поготово по етничким линијама посебно опасна за регион Западног Балкана, на ком је не тако давно беснео рат највећи на тлу Европе д Другог светског рата.

Главна теза је да би то могло додатно да дестабилизује Балкан јер ће се то прелити најпре на БиХ. Немачка је, на пример, најпре била чврсто против промена граница, да би на крају канцеларка Меркел „мало попустила“ са ставом да би коначан договор требало да постигну Београд и Приштина, али да су садашње границе значајан фактор у целој причи.

С друге стране, часопис „Економист“ данас пише да председници Србије и Косова, иако већ неко време говоре о размени територија, заправо имају други план који би могао бити замена признавања Косова за аутономију за српске општине.

„Многи аналитичари верују да Тачи и Вучић заправо немају намеру да мењају границе, већ се припремају за договор о образовању српске аутономије унутар Косова у замену за признавање. Иако би обе стране мрзеле тај споразум, њихови лидери би макар могли рећи да су очували драгоцену територију“, навео је „Економист“.

Угледни часопис пише да су поједини локални лидери већ дуго били склони размени територија, али да су донедавно ЕУ и САД били против, што се променило. „Федерика Могерини је рекла да жели договор о српском признавању Косова до краја њеног мандата као високе представнице за спољну политику ЕУ следеће године и да би би размена територија могла бити један од начина“, наводи се у тексту.

И САД се више не противе промени граница, што је наговестио саветник за навионалну безбедност Џон Болтон, наводи „Економист“ и додаје „Можда за то треба захвалити трамповском ентузијазму за постизање договора и национализму“.

„Економист“ наводи да српски и косовски званичници желе да убрзају ствари пре избора за европски парламент следећег маја, зато би могли наговестити више популистичку Европску комисију која се противи проширењу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!