Прочитај ми чланак

МЕДИЈИ 2011. Мартиновић пет година фалсификовао свој научни рад добијао хонорар

0

Посланик и високи функционер Српске напредне странке Александар Мартиновић често држи моралне придике свим политичарима који се не слажу са ставовима владајуће странке, а прима 264.000 динара месечно, тачније седам плата. Међутим, оно што је српска јавност заборавила када је Мартиновић у питању, јесте вест која је пре девет година одјекнула као бомба, а коју су тада објавили многи медији, а то је да је Мартиновић пет година заредом фалсификовао сопствени научни рад.

Мартиновић је тада био потпредседник Српске радикалне странке, а дневни лист „Пресс“ објавио је 2011. да је „докторирао на Правном факултету у Новом Саду, иако је као асистент на тој високошколској установи пет година заредом фалсификовао сопствени научни рад“.

Његове колеге биле су шокиране и сматрале су да новосадски Правни факултет треба да покрене дисциплински поступак и преиспита његово звање асистента.

Мартиновић је као асистент на Правном факултету у Новом Саду у научном часопису те установе „Зборник радова“ објављивао научни рад исте садржине само под другачијим насловима (од 2005. до 2009. године) и за то добијао ауторски хонорар.


Професор Правног факултета Оливер Антић том приликом је рекао да је Мартиновић извршио класичну превару.

– То је злоупотреба, то се не ради. За универзитет је то морално недопустиво. Њему сада може да се оспорава звање асистента. Јер, за (ре)избор за свако универзитетско звање потребан је одређен број радова. Ако је Мартиновић пет година заредом фалсификовао сопствени рад, објављивао текст исте садржине само под другим насловом, и ако је то користио да на (ре)избору за асистента пријави да уместо једног има пет радова, мора да се покрене поступак за оспоравање његовог избора, звања асистента. Не можете за исти рад узимати пет година заредом хонорар и издавач може да тражи повраћај новца. То је бедно, ниско. Радови се објављују ради кредибилитета – навео је Антић, и додао да против Мартиновића може да се покрене поступак за правно неосновано богаћење, писао је тада Б92.


Антић, који је бивши радикал и бивши напредњак, том приликом је рекао да је изненађен поступком свог бившег партијског колеге.

– Он је интелигентан човек, није глуп. Чуди ме да је тако нешто себи допустио – оценио је он.


„Радикал докторирао иако је фалсификовао радове“ ФОТО: Принтсцреен
Бивши ректор Универзитета у Новом Саду Мирослав Весковић том приликом је за „Пресс“ додао да ће погледати сва неопходна документа у вези са „случајем Мартиновић“ и ако се утврди да има неправилности, биће разматран на Етичком одбору Универзитета.