Прочитај ми чланак

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Због поглавља 23 ухапсићемо 23 Србина

0

Чуо сам да ћемо зарад отварања преговарачких поглавља са Европском унијом морати да ухапсимо и изручимо исто толико држављана Србије, каже Матија Бећковић.

7

Чуо сам да ћемо зарад отварања преговарачких поглавља са Европском унијом морати да ухапсимо и изручимо исто толико држављана Србије, каже Матија Бећковић.

Хрватски лов на Србе који су наводно починили ратне злочине током деведесетих година не јењава!
Осим мајора Војске Републике Српске Ранка Џелајлије, који је ухапшен у суботу, такође по Интерполовој потерници из Хрватске, у недељу је лишен слободе још један Србин – Вељко Дујановић. Лисице су му стављене приликом уласку у Македонију и тако је постао 158. Србин ухапшен на основу поменуте потернице.

Саговорници Курира сматрају да ово није крај и да су то уцене Хрватске због европске будућности Србије. Академик Матија Бећковић каже да очекује да ће се с хапшењима Срба по оптужницама хрватских власти наставити, а све то зарад нашег приступања ЕУ.

– Ја сам чуо да ћемо зарад отварања преговарачких поглавља 23 и 24 морати да ухапсимо и изручимо исто толико Срба. А тако ће бити и у будућности, јер ће број поглавља које треба да отворимо значити да исто толико наших људи мора да буде ухапшено и изручено. Хрвати постављају услове, они су главни за та поглавља и надам се да ће се строго држати бројева – ироничан је Бећковић.

8

Ликује… Колинда Грабар Китаровић

 

Хрватска потера за Србима, наводним ратним злочинцима, не изненађује ни председника Двери Бошка Обрадовића, који сматра да ће Србија на даљем „погубном путу“ ка ЕУ непрестано трпети нове уцене из различитих европских престоница.

– Међутим, за српски народ је посебно понижавајуће када пристајемо на уцене и притиске из Загреба. Овде се поставља питање на шта ћемо све још морати да пристанемо да бисмо задобили милост Хрватске за учлањење у ЕУ – каже Обрадовић.

Саво Штрбац, директор Веритаса, указује на парадоксалну ситуацију – уместо да је све ређе, код Хрвата је све чешће процесуирање, отварање нових истрага, подизање нових оптужница и суђења. То се, како каже, посебно интензивирало овог пролећа.
– Испада апсурдно да, што више времена протиче од завршетка рата, а ускоро ће бити 21 година, све се више Срба процесуира у Хрватској и тек покоји припадник оружаних снага Хрватске – наглашава Штрбац.

Подсетимо, последњи у низу ухапшених Срба Џелајлија и Дујановић родом су из села Батињани код Дарувара и обојица се терете по истој хрватској оптужници за наводне злочине деведесетих. Џелајлија је ухапшен на београдском аеродрому, одакле је намеравао да отпутује у Шведску код ћерке, док је Дујановић слободе лишен током пута на море у Грчку, а том приликом је његова супруга доживела епилептични напад.

9

ОШТРО Адвокат Фила
ДОСТА ЈЕ САВИЈАЊА ПРЕД ХРВАТИМА

Адвокат Тома Фила каже за Курир да Србија што пре мора да постави питање Хрватској о томе колико има оптужница и потерница против Срба и против кога су све оне подигнуте.
– У време власти Бориса Тадића наш велелепни тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић тврдио је да нема тајних оптужница и да је све обелодањено, како са српске, тако и са хрватске стране. Међутим, сваког дана се утврђује да то није тачно.

Зато би држава сада морала да предузме неке кораке и да постави питање Хрватима: „Одакле су све те оптужнице ако нису биле јавне, те имате ли тајне оптужнице или не?“ Наша држава мора да инсистира на том одговору. Па не мора Србија баш толико да се савија зарад уласка у Европу – оцењује Фила.

Он додаје да Хрватска упорно инсистира на хапшењима Срба, а притом се плаши да се суочи са сопственим злочинима почињеним током рата.