Мариника Тепић: Србија је на ивици грађанског рата!

0

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић говорила је у емисији "Црвена линија" о предстојећем бојкоту парламентарних избора, изласку већег дела опозиције из парламента, као и то каква је атмосфера на пленумским заседањима у Скупштини Србије.

Тепић је истакла да су представници власти лукавим средствима покушали да натерају опозицију да се врати у посланичке клупе, али да упркос томе што су понеки то учинили, не влада боља атмосфера у парламенту, напротив…


– Опозициони посланици релевантне опозиције који су у бојкоту већ више од годину дана позивани су и на неке озбиљније теме што је требало да буде мамац да се ми вратимо у Скупштину Србије, као што је рецимо расправа о Косову и Метохији. Међутим, ја нисам приметила да се повратак неких посланика који се догодио у међувремену одразио на живот у Србији тако да је неком боље. Због тога ми смо одлучни у бојкоту, не само пленумских заседања, већ и избора најављених за април – рекла је потрпредседница ССП-а на Н1.

Парламентарног живота у Србији, каже она, једноставно нема и да је он ишчезао још пре осам година.

– Не сматрамо да у овако ненормалној држави као што је Србија, да у овако тренутно девијантном друштву ви можете имати парламентарни живот. Парламентаризам је убијен у Србији још 2012. чим је црвено-црна коалиција почела да осваја ову земљу на најгори могуће начин узурпирајући полуге не само власти него и система. Парламент је престао да буде место дебате и претворио се у најгоре обрачуне, не само са присталицама опозиције, већ и са свима. Новинарима, судијама, професорима Универзитета, било ким ко критикује власт.

Мариника Тепић подсетила се тренутака када је била изложена свакаквим увредама од посланика СНС-а, као и оних који су наклоњени владајућој структури.

– Носим неславну титулу најкажњаваније посланице пре него што смо ушли у бојкот, али то је непрепричљиво у овако кратком времену. Те опомене са којима смо се сретали, не постоје нигде. Рецимо, у два минута умела сам да добијем три опомене само зато што постављам питање. Прво смо били шиканирани јер нам је било онемогућено да реплицирамо и говоримо оно што мислимо, а онда и све остале злоупотребе. Нисам склона томе да верујем да учешћем у циркусу и накарадном парламенту који је све само не парламент.

Тепић каже да опозициони посланици нису имали прилику да допру до грађана, јер су, каже, константно ућуткивани у Скупштини, а кап која је прелила чашу било је пребијање потпредседника ССП-а Борка Стефановића крајем 2018. године у Крушевцу.

– Грађани нису могли да чују наш политички став јер смо ми заиста били шиканирани и ућуткивани пуне три године. Прво смо одлучили да се прикључимо грађанима на улици након што је мој колега Борко Стефановић једва избегао смрт пребијањем на улици. Након тога смо потписали споразум са народом обавезујући да ћемо бојкотовати наличје парламента, изборе. Ви имате такозвани парламент који не служи грађанима. Не служи чак ни нама посланицима, већ служи само једном човеку, као што му служи и цела држава и цео тај илустратор би се могло свести на оно што је он радио и пре 20 година. Вучић и његова перјаница Маја Гојковић, која је сплетом несрећних околности председница Скупштине, јесу генератори говора мржње, хушкања, поделе грађана, исто оно што су радили пре 20 година, с тим што то сада не усмеравају на суседе, већ на нашу унутрашњу јавност и деле грађане држећи их у непрекидном ванредном стању. Бојим се да смо ми на ивици грађанског рата који једино што није проглашен.

Каква је данас слика парламента, тврди она, таква ће бити и слика избора.

– Ово вам је слика и прилика девијантног друштва у Србији које се огледа кроз парламент, а то вам је опет слика и прилика да су ненормални избори јер они рађају све ове који су у парламенту. Занимљиво ми је то да Мартиновић коментарише да нема места сексизму и занимљиво ми је да СНС није бранио своју министарку у тренуцима скандала, а још горе када се то дешавало нама, посланицама опозиије. Пре две године након пресуде Војиславу Шешељу, захтевала сам од Републичке тужитељке Загорке Доловац да иницира забрану рада СРС-а јер Шешељ је говорио да би све оно за шта је осуђен радио као представник СРС. Орила се сала од псовки, добацивања, највулгарнијих увреда. Маја Гојковић, која је такође жена, окренула је главу на другу страну и рекла да ништа не чује.

Тепић тврди да бојкот није идеално решење, али је једино могуће у овим околностима.

– То је врста притиска која ће дати резултате. Укључили су се и представници међународне заједнице, мада морам да кажем да ми је интересантно како ти представници евроделегације дођу и седе са Мајом Гојковић за сто, која је пре тога извређала све кога се дохватила, онда дође на састанак, они климну главом, а Маја јурне у Скупштину и наставља све да вређа. Оно што је кључно јесте да је такозвани парламент у Србији стављен у функцију да се кличе једном човеку, а да се дискредитују сви остали. То такође говори да није таква подршка том Александру Вучићу, јер не бисте све то радили, то се једноставно не ради са људима за које мислите да вас подржавају, да им се прети, да се уцењују, да цео државни апарат кличе њему. Наставићемо бојкотом да вршимо притисак на то да се оголи режим Александра Вучића и да се изборимо за слободне и фер изборе. Оног тренутка када је деградиран парламент, ми смо се придружили грађанима на улици и са њима се боримо за бољу Србију – закључила је потпредседница Странке слободе и правде.