Прочитај ми чланак

Мајами, Вучић, Кокеза, пегла…

0

Председник Србије често истиче своју скромност оптужујући политичке противнике како су милионери одвојени од народа. Никада Александар Вучић није објаснио ког то народа је он део у "Лоро Пјана" јакни од 3.500 евра или сакоу шивеном у Напуљу од скоро 5.000 евра. А није га нико, истину за вољу, ни питао.

Није објашњавао ни одакле некоме ко у животу ништа осим државне плате није зарадио, плате за све те ствари, за скупоцена вина, за приватне школе за децу… Не објашњавају то ни његове партијске колеге, а зашто би он? Пребројава често председник ко где летује, објашњава да он на одмор није ишао годинама, а и кад би ишао, ишао би на Борско језеро. Колико председник говори неистину када то каже говори следећа прича.

Година 2014, за Вучића успешно завршени избори. СНС сам може да формира Владу, ППВ Александар Вучић постаје премијер Александар Вучић. Ред је да се успех прослави и људи мало опусте. Пошто опција а) Борско језеро није могла да се реализује (вероватно су сви капацитети били попуњени), тешка срца је одлучено да се примени опција Б) – Мајами!

За Мајами се летело приватним авионом. Цена права ситница. Преко 50.000 евра у зависности од величине авиона и колико дана је авион у најму. Члановима породице друштво су правили Славиша Кокеза, успешни привредник из Београда, некада власник кафића „Контакт“, у том тренутку већ неприкосновени лидер на тржишту ИТ технологије.

Никола Петровић, кум Александра Вучића, једини човек у Вучићевом окружењу који је имао новац и пре него што је Вучић постао власт – директор ЕМС-а, познат по бизнису са мини хидроелектранама.

Ненад Ковач, власник компаније „Роаминг електроникс“, Миодраг Шкрбић, власник компаније Нитес која се такође бави ИТ технологијама и која по одласку Александра Обрадовића са места директора ЕПС-а преузима од Кокезе послове са ЕПС-ом вредне више десетина милиона евра.

Ово путовање се од осталих сличних разликује по причи о знању шпанског језика Славише Кокезе. Наиме, у једном тренутку опуштене разговоре са примесама финансијских података, прекинуо је сам Александар Вучић захтевом да кад се врате у Србију се нико не помера из Београда док се не изабере нова Влада са њим као председником. На то је реаговао Славиша Кокеза и срамежљиво рекао да је он већ уплатио одмор у Доминикани.

– Какве бре Доминикана – подвикнуо је Вучић. – Ти, Славиша, мало – мало па негде на пут. Како ти, бре, уопште путујеш кад не знаш реч страног језика?

– Није баш тако, шефе – одговорио је Кокеза. – Знам мало шпански.

– Ти!? Шта знаш да кажеш на шпанском?

На изненађење присутних Кокеза одговори да зна како се на шпанском каже пегла. Видевши зачуђене погледе свих, посебно Вучића, Кокеза је наставио:

– Шефе, ја често идем у Доминикану. И онда сам морао да научим како да им објасним да нешто треба да се испегла. Покажем у орману шта треба да се испегла, направим потез руком као да пеглам и изговорим планча (пегла). И све ме разумеју…

Није познато да ли је овај таленат за стране језике квалификовао касније Славишу Кокезу за место председника Фудбалског савеза Србије или су то биле неке друге способности, тек екипа из Мајамија је и даље на окупу, бизниси су порасли, куће по Дедињу су се изградиле, путује се приватним авионима са и без председника на Миконос, Сент Барт и разна друга монденска и егзотична места.

Председник Синдиката професионалних фудбалера „Независност“ Мирко Поледица истакао је за Директно.рс да је јасно да Кокеза има подршку власти, јер у супротном, не би ни био ту где јесте.

– Бити председник ФСС-а у Србији практично значи бити близак политичкој странци која је на власти. Дефинитивно је јасно да се ту ради о политичкој функцији. ФСС треба да буде независан по свом статуту, али то у пракси није тако. Сви знамо да су људи који су у врху блиски политичким партијама, па тако и Кокеза. Не бих ту њега много кривио, за мене су кривци они који су му дали легитимитет, јер је јасно да се ради о човеку који није компетентан да се бави тим послом. Видим да није присутан у јавном животу, а и да се такође бави приватним бизнисом. Не сећам се да сам га видео у некој емисији да одговара на питања новинара и да комуницира са медијима. Видим такође да се спомиње у аферама које немају везе са фудбалом, а што се тиче његовог рада и обављања функције председника ФСС, свима је нама то нека мистерија – рекао је Поледица, а затим прокоментарисао шта треба да квалификује председника ФСС-а да би обављао ту функцију.

– По мом мишљењу председник Фудбалског савеза треба да буде човек од ауторитета и интегритета, неко коме јавност верује и ко није близак власти и политичким партијама. Ако одете на сајт ФСС-а, он нема ЦВ, нема ништа да пише о његовим успесима, о ономе што га квалификује да обавља ту функцију, што је недопустиво.

Вратимо се на почетак текста и милионере одвојене од народа? На кога ли председник мисли када то каже…