Прочитај ми чланак

МАЂАРИ: Устав Србије мора да се мења, требају нам већа права

0

balint-pastor-1335035085-152598

Нови Сад — Шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара у скупштини Балинт Пастор изјавио је да Устав Србије треба да се мења и оценио да о томе постоји сагласност.

„Мишљење СВМ-а је да се Устав мора мењати, а слично мисле и остале парламентарне странке. Гледишта се разликују само у томе који се делови документа морају променити“, рекао је Пастор за новосадски Мађар со.

Према његовим речима, важно је и да процес промене не буде исти као што је био 2006. године.

„Тадашњи парламент је узео у обзир формалне захтеве, али је Устав прихваћен без јавне расправе, наврат-нанос, без разматрања мишљења стручњака за уставно право, што се види и из недостатака којима овај документ располаже“, навео је Пастор.

Он је оценио да је „маргинално питање“ да ли треба мењати постојећи или треба написати потпуно нови Устав, јер ако би се и радиле само промене, оне би морале бити свеобухватне.

Пастор је рекао да се СВМ залаже да се у Уставу прошири део који се односи на људска права и права националних мањина.

„Делом да би улога (мањинских) националних савета постала још јача у Уставу, а делом због тога што постоји доста елемената у погледу људских права који су у протеклих 15-20 година уграђени у темеље развијених демократија Европе, али нису постали саставни делови Устава Србије“, рекао је Пастор.

Додао је да се СВМ залаже да у уставним променама Војводина добије што више изворних права и заложио се за формирање радне групе за промену Устава, у чији рад би требало укључити стручњаке за уставно право.

„Тако бисмо на крају једног процеса, отприлике за годину-две, могли стићи до текста промене Устава“, казао је Пастор.

(Бета)