Прочитај ми чланак

ЛОЈАЛНИ, ПОДОБНИ, ПОСЛУШНИ… Још промена у МУП-у Србије

0

Циркус који у српској полицији траје још од доласка Небојше Стефановића на место министра се наставља. Сам министар не испуњава услове за то место. Напротив, свима је јасно да је до факултетске дипломе дошао мимо закона, односно да школа чији папир има не постоји нигде осим у глави Миће Јовановића, званог Мића Мегатренд. Иста је ствар са наводним докторатом који постоји само у верзији на српском језику, иако су у комисији за одбрану била два страна професора која, наравно, не говоре српски.

Кадрови попут Биљане Ивковић Поповић која је понављала разред у школи, а потом у касним годинама стекла „диплома“ Мегатренда, Ивана Ристића, који је од члана кабинета прибавивши диплому Алфа универзитета, стигао до највиших функција – то говоре. Као и пример једног од Папића који је од конобара у очевој кафани до заменика шефа УКП-а стигао метеорском брзимом. Наравно, уз неку егзотичну диплому.

Milosav Miličković pored šefa Nebojše Stefanovića, FOTO: Mup

У серији невероватних кадровских решења зато није много зачудила одлука да се на место шефа унутрашње контроле МУП-а Србије, са кога је разрешен Драган Кујунџић, постави Светозар Радић. Кујунџић се није мешао у свој посао, ништа и никога није контролисао осим кад је по налогу режима требало дисциплиновати поједине полицајце и показати им кога и како морају да слушају. Нису га интересовали намештени тендери у МУП-у, улога Стефановићевог кума Папића, прекораченој надлежности, „Јовањица“… Али, као што се види, њему ни то није помогло.

Новопостављени начелник унутрашње контроле Светозар Радић наравно не испуњава услове за ово место. Морао би да буде врхунски правник и врхунски полицајац, што би за такво место требало да буде неопходно. Радић није ни једно ни друго, али има један, данас најважнији услов испуњен – 100% је лојалан. И да није тако, не би био постављен на место заменика шефа кабинета министра Стефановића.

Foto: mup.rs

Очигледно га је то квалификовало за функцију коју је добио у пакету са Иваном Ристићем. Подобан и послушан. Шта ћеш више.

И док Ристић одлази у легенду, Радић се пење у хијерархији МУП-а. Докле ће догурати остаје да се види.