Прочитај ми чланак

Љајић: Тражићемо да хашки осуђеници служе у Србији

0

Потпредседник Владе Србије и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је да ће Србија поново покренути иницијативу пред Хашким судом и Уједињеним нацијама да њени држављани који су осуђени у Хагу издржавају казну у Србији.

„Ово је моменат да се то уради, али нажалост, лопта није у нашем дворишту“, рекао је Љајић „Новостима“.

Он је објаснио да формалну одлуку мора да донесе Савет безбедности УН, који је основао Хашки суд, али и да Трибунал мора да пружи своје мишљење.

„То питање је у последњих неколико година константна тема свих наших разговора са представницима Хашког трибунала, и суда и тужилаштва“, рекао је Љајић, подсећајући да је генерални секретар УН 1993. године донео препоруку према којој осуђеници не треба да издржавају казне затвора у земљама бивше Југославије, зато што је рат трајао. 

То је донекле било и логично и у послератном периоду, због још свежих последица, оценио је Љајић. Он је, међутим, додао да је Национални савет за сарадњу са Хагом неколико пута писао Бан Ки-муну и тражио да се и Србија упише на списак 17 земаља које су потписале споразум са Хашким трибуналом о издржавању казни. 

„Доскора, када су неки од хашких бегунаца били на слободи, одговор је био – прво морате да ухапсите Ратка Младића и Радована Караџића. Када је ово питање покренуто после њиховог хапшења, стигао је нови одговор: осуђеници би у Србији били третирани као хероји и издржавали би казне у повлашћеним условима“, пренео је Љајић, напомињући да ће Србија поново тражити да њени држављани осуђени у Хагу казну служе у Србији.

 

(Танјуг)