Прочитај ми чланак

Кустурица: Ко помисли да призна Косово, народ ће га појести

0

Усвајање дискриминишућег Закона о слободи вероисповести, који је потписао председник Црне Горе Мило Ђукановић, дигао је вернике на ноге. Велики број људи је изашао на улице, а те сцене су одјекнуле и ван граница Црне Горе. Тако се на ситуацију у ЦГ осврнуо чувени Емир Кустурица.

Он је у ауторском тексту за „Искру“ јасно ставио до знања шта мисли о мирним и достојанственим протестима верника широм Црне Горе.

– Чудо се десило у Црној Гори. Чега је то све збир? Да ли је у доношењу Закона о вероисповјести било пресудно слабо познавање корена властите културе, недостатак интуиције, пуко извршавање наредбе или ароганција? Ко је могао да поверује да ће црква и њени верници, који су већ 800 година на своме ,пристати да им неко украде мит и да то неће изазвати гнев?! Или је Војна алијанса планирала Олују, попут оне у Хрватској? Видећемо! Неко је игнорисао стару истину да у историји дође време када народу вера постаје важнија од хлеба, када се у људима пробуде магнетне олује припадности, када страхове стрпају под кућни праг, па заједно, обједињени вером то осећање претварају у слободу – рекао је Кустурица за „Искру“.

Ситуација у Црној Гори је кулминирала када је донет Закон о слободи вероисповести у скупштини, после чега се народ у овој земљи дигао и изашао на улице, где је мирним протестима јасно показао шта мисли о свему.

Све је после хапшења посланика Демократског фронта изгледало као да су бркатог мачка сатерали у чошак, свештена лица као тужни гаврани су захтевали разговоре. Наједном, на улицама као да је неко посредовао филмским триком, уместо бркатог кућног љубимца угледали смо друштвену звер која кривуда градовим – рекао је Кустурица.

– Када је у низу покушаја да се понизе Срби у Црној Гори, после свега, у скупштини, под бизарним околностима прошао Закон који наговештава национализацију православних богомоља и црквене метохије, православни свет је схватио да не може да опстане без онога у шта верује да му је најважније. Све је после хапшења посланика Демократског фронта изгледало као да су бркатог мачка сатерали у чошак, свештена лица као тужни гаврани су захтевали разговоре. Наједном, на улицама као да је неко посредовао филмским триком, уместо бркатог кућног љубимца угледали смо друштвену звер која кривуда градовим – рекао је Кустурица.

Објаснио је наш режисер и писац како је тај револт верника у Црној Гори утицао на Србију.

– Револт православних Срба у Црној Гори је утицао на Београд сигурно у једној ствари. У матици српске културе, тешко да ће у будућности бити изговорена реченица коју је рекао председник САНУ Владимир Костић: „Једина политичка мудрост је на који начин, са неким елементима достојанства напустити Косово“. Послије литија у Црној Гори, извесно је да ће се о достојанству Косова и Метохије говорити на други начин и да ће се у блиској будућности стара нова власт, ако помисли да призна Косово, сударити са још већим незадовољством грађана од овог које траје у Црној Гори – закључио је Емир Кустурица.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!