Прочитај ми чланак

КУРИЈЕ ДЕ БАЛКАН: На северу Косова психоза, протести и манипулације

0

Студенти и пензионери протестују сваки дан у северном делу Косовске Митровице од увођења пореза од 100 одсто на робу из Србије, али за сада није било несташице, јер српска роба улази на Косово алтернативним путевима, на велику корист локалних политичара и њихових албанских „пријатеља“, преноси француски портал Курије де Балкан (Le Courrier des Balkans).

У опширној репортажи под насловом „На северу Косова психоза, протести и манипулације“, портал преноси да студенти сваки дан имају протесте и перформансе, међу којима слање голубова писмоноша према европским главним градовима са захтевом да интервенишу код косовских власти, или играју кошарску с везаним рукама и повезима преко очију. Меч се завршава резултатом 12:44, алудирајучи на резолуцију УН 1244.

Међутим, шетајући улицама Митровице и других места на северу Косова, рафови у продавницама изгледају пуни, а испред њих су паркирани камиони са косовским таблицама носећи српске производе који се без проблема испоручују супермаркетима.

„Налазимо српске производе свуда по Косову. Цене се нису нешто промениле. У северном делу Митровице, заправо нема лекова у државним апотекама, али је тако већ две године“, рекла је за француски портал Ксенија Божовић, функционерка Грађанске иницијативе Србија, демократија и правда, и блиска сарадница убијеног Оливера Ивановића.

Према њеним речима, роба долази преко „алтернативних путева“ на званичном административном прелазу оцењујући да то не би могло да се ради „без сагласности Београда и Приштине“. „Профит од тога има ужи круг људи, веома близак са спрским и косовско-албанским политичарима“, рекла је она.

Ксенија Божовић је да додала да су учесници протеста приморани да иду на демонстранстије јер им је прећено да могу да изгубе посао.

Директор независне кабловске телевизије Мир Ненад Радосављевић сматра да протести и цела дешавања на Косову имају за циљ да се одврати пажња од преговора председника Србије и Косова, Александра Вучића и Хашима Тачија о „подели територије, уз сагласност великих западних сила као што су САД“.

Портал додаје да је са становиштвом у продавницима или кафеима тешко разговарати о повећању пореза, протестима и хипотези размене територије јер је „страх свеприсутан“.

Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић је рекла да су српске власти „довеле мафију на север Косова и да она руководи институцијама“ и додала да они који се не покоравају губе посао, аутомобили су им запаљени или су физички нападнути.

Курије де Балкан даље пише да су тензије све веће пошто Косово одбија да укине порез упркос притисцима Европске уније и те власти су најавиле да ће ускоро формирати оружане снаге.

Српске власти као одговор наводе да не искључују могућност слања својих снага, иако је премијерка Ана Брнабић изразила наду да Србија неће морати да користи војску.

Кфор са своје стране наводи да је безбедносна ситуација под контролом и да је тензија на политичком нивоу. „Становништво је на терену мирно“, рекао је портпарол Кофра Виченцо Граси, навео је француски портал.

Да подсетимо, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је јуче да би разумна одлука била да Приштина моментално уклони противправне и антицивилизацијске трговинске блокаде за робу из централне Србије, а да је најављено формирање косовске војске опасност по читав регион.

Премијер Косова Рамуш Харадинај најавио је да ће против Србије, сем таксе од 100 одсто на увоз српске робе предузети и друге теже мере.

Фолк певачица Светлана – Цеца Ражнатовић јуче је преко Јариња ушла на КиМ и одржала концерт подршке на којем је изјавила да је спремна да подржи Митровчане и хуманитарно.

                              ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!