Прочитај ми чланак

Крај „надгледања злочина“

0

Самопроглашена „Међународна управљачка група“ прогласила је у понедељак крај „надгледане независности“ самопроглашене Републике Косово, чиме је назначено да та вештачка творевина западних центара моћи способна за самосталан државни живот.
Тзв. међународна заједница више неће имати овлашћења извршне власти на Косову, али ће у покрајини остати око 6000 припадника КФОР-а и око 1 000 припадника Еулекса, који ће како је (цинично) речено „наставити партнерство с владом у Приштини у изградњи демократске, мултиетничке земље интегрисане у Европску унију“.

Четири године од почетка процеса надгледања, Косово има свој Устав, заставу и химну, граничне контроле, војску, обавештајну службу и полицију, као и могућност да потписује међународне споразуме и постане члан међународних организација. И поред тога, Косово ипак није ништа више но квазидржава, која нема међународни правни субјективитет, ни пуно међународно признање. Само 91 (по америчким изворима 89) од 193 чланице УН нације признају „најмлађу европску државу“, коју не признају ни пет чланица ЕУ (Шпанија, Кипар, Грчка, Румунија и Словачка), а која није члан ни УН, ни ОЕБС-а ни многих осталих међународних организација.

Покрајина ни економски није ни на који начин у стању да стане на своје ноге, и она опстаје само уз велику економску помоћ. Просечни годишњи приход износи око 2000 евра по особи, 40 одсто становништва живи у сиромаштву, док је званична незапосленост 43 одсто. Корупција и криминал су свеприсутни, док су на власти управо криминализоване структуре, које су од те територије направиле један од најважнијих центара за производњу и кријумачарење наркотика.

„Политичку елиту“ на челу са такозваним премијером Хашимом Тачијем чине људи уско повезани са међународним ланцем трговине органа, док најновије сведочење заштићеног сведока и непосредног учесника у овим ужасавајућим злочинима показује сву монструозност некадашњих лидера ОВК, а данас „угледних“ политичара са којима су за истим столом на свечаности у Приштини седели гости из ЕУ и САД.

 

Марти Ахтисари
На прослави стицања „пуне независности“ приштински званичници изразили „своју посвећеност“ даљој изградњи „демократског и мултиетничког“ Косова. Фразе прикладне европским ушима изговарали су они чије су руке упрљане крвљу, и које се не могу опрати и поред све жеље Филипа Рикера, Питера Фејта и осталих гостију који су настојали да Косово представе као нормалну државу која ће „наставити с реформама које су неопходне да једног дана постане чланица ЕУ“.

Упркос великим речима изреченим у Приштини, Косовом данас управљају криминалци и ратни злочинци уз подршку западних покровитеља, који су затворили оба ока на бизнис са наркотицима и органима, и ужасавајуће је што су и поред јасних сазнања о природи режима на Косову, и злочинима који су почињени, представници САД, Немачке и Аустрије изразили очекивања да ће се власти у Приштини показати способним да реше унутрашње проблеме, гарантују безбедност неалбанском становништву и реше „преостала спорна питања са Србијом“, попут стављања севера Космета под контрулу Приштине.

Тзв. међународна заједница ћути о злочинима док појачава притисак на Београд да угаси српске институције на северу, док КФОР затвара алтернативне путеве. То је јасан знак да ће за Србе и ненадгледана независност значити само наставак насиља и безакоња, одсуство имовинске и правне сигурности и даље кршење њихових људских права.

 

(НСПМ)