Прочитај ми чланак

Коштуница позвао Уставни суд Србије да се изјасни о споразумима са Приштином

0

Председник опозиционе Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница затражио је данас од судија Уставног суда Србије да се што пре изјасне о уставности споразума о интегрисаном управљању прелазима између Косова и централне Србије.

„Како се пред очима целе наше јавности у најдраматичнијем смислу отворило питање да ли је уставно или није уставно успостављање интегрисаног управљања прелазима на административној линији с Косовом и Метохијом, само по себи се подразумева да је ваша дужност да правовремено и у складу са Уставом одговорите на ово за нашу земљу и наш народ судбоносно питање“, наводи се у писму Коштунице.

На прелазима Јариње и Мердаре јутрос је почело спровођење споразума о интегрисаном управљању прелазима између Космета и централне Србије.

Председник ДСС-а је навео да судије Уставног суда најбоље знају да је „питање границе прворазредно уставно питање, онако како је оно утврђено у члану 8. Устава Србије“.

„Због тога сте пре свега ви данас позвани да одговорите и испуните своју дужност судија Уставног суда и донесете одлуку о захтеву да се привремено забрани примена наведених уредби, пре свега Уредбе о контроли преласка административне линије према АП Косово и Метохија“, навео је Коштуница.

„Ако сматрате да су ове уредбе у складу са Уставом и да треба да се примењују, сада је тренутак да то саопштите грађанима Србије. Уколико сматрате да су ове уредбе противуставне, још је важније да сагласно вашој надлежности одмах донесете потребне одлуке како не би настале неотклоњиве штетне последице по државне и националне интересе. Нема никог другог осим вас који је позван и који може меродавно да донесе ту одлуку“, оценио је Коштуница.

Према његовим речима, најгоре решење је ћутање и избегавање властите дужности и уставне обавезе.

„Очи наших грађана, очи српског народа упрте су у вас и чекају вашу одлуку“, навео је Коштуница у писму судијама Уставног суда Србије.

ДСС је Уставном суду 24. октобра 2012. упутила захтев да до своје коначне оцене обустави извршење уредби насталих на основу споразума Београда и Приштине.

 

(Бета)