Прочитај ми чланак

Коштуница поднео неопозиву оставку: За Србију сам учинио све што сам могао

0

vojislav-kostunica123

БЕОГРАД – Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница поднео је данас неопозиву оставку на страначку функцију, а на седници Председништва те странке одлучено је да на том месту до изборне скупштине буде Александар Поповић.

„Ово је тренутак када странка први пут у својој историји не улази у Скупштину Србије. Зато је моја обавеза да се повучем и поднесем неопозиву оставку на функцију председника Демократске странке Србије. За Србију сам учинио све што сам могао и што ми је дужност налагала“, наводи се у изјави Коштунице.

ДС С на парламентарним изборима у недељу није прешла цензус први пут од оснивања 1992. године.

Војислав Коштуница рођен је 24. марта 1944. године у Београду.. Осим на београдском Дорћолу, у детињству и младости, често је боравио и у Милошевцу код Велике Плане, завичају мајчине породице. У Милошевцу, Војислав је крштен 1944. године, пошто се породица склонила из Београда због честих англоамеричких бомбардовања престонице. Војислав је имао само три недеље када су у најтежем бомбардовању, за Васкрс 16. и 17. априла 1944. уништени читави делови Београда.

Војислав Коштуница школовао се у Београду, где је завршио основну школу и Другу београдску гимназију.

Пошто је 1962. матурирао, Војислав Коштуница уписује Правни факултет у Београду. Правни факултет Коштуница је завршио у року и дипломирао 1966. године. Магистрирао је 1970, а докторирао на истом факултету 1974. са тезом „Институционализована опозиција у политичком систему капитализма“. Војислав Коштуница ожењен је Зорицом Радовић, такође доктором права.

Од 1970. до 1974. године био је асистент на Правном факултету. У време хајки и политичких прогона 1971. стао је на страну свог професора Михаила Ђурића. Због доследног оспоравања амандмана и Устава из 1974. године, којим је правно разбијена држава, и којим су аутономним покрајинама Косову и Метохији и Војводини, дате ингеренције република унутар Републике Србије, Војислав Коштуница је протеран са Правног факултета. Петнаест година касније, премда позван, одбио је да се врати на Правни факултет.

Војислав Коштуница никада није био члан Комунистичке партије. Коштуница се осамдесетих година ангажовао на заштити људских права, нарочито у чувеном Одбору за одбрану слободе мисли и изражавања, у којем су се окупили најистакнутији интелектуалци-дисиденти, који су узимали у заштиту сваког ко је, широм Југославије, страдао због свог мишљења и политичког уверења. Године 1989. био је један од оснивача Демократске странке, о чијем оснивању се са групом пријатеља договарао у свом стану у Скадарској улици. У време ДЕПОС-а 1992. године, основао је Демократску странку Србије. Био је народни посланик у Скупштини Србије од 1990. до 1997. године.

Војислав Коштуница је победио Слободана Милошевића на председничким изборима 24. септембра 2000. и постао председник СР Југославије.

Коштуница је формирао Владу Србије 3. марта 2004. после парламентарних избора одржаних децембра 2003. године.

Рад своје Владе, Коштуница је крунисао на Митровдан 2006. године, после победе народа Србије на референдуму за нови Устав. По усвајању Устава, сагласно Уставном закону, расписани су избори за нову Скупштину Србије.

Коштуница је по други пут формирао Владу Србије 15. маја 2007. године. Када је дошло да противправног проглашавања једностране независности Косова и политичког спора у Влади Србије, Коштуница је донео одлуку да врати мандат народу. После ванредних парламентарних избора одржаних 11. маја 2008. године Војислав Коштуница предводи Демократску странку Србије као опозициону странку.

 

(Бета)