Прочитај ми чланак

Костић: Да ли ће Вучић предати Косово као премијер Јерменије Нагорно-Карабах

0

Посланик Српског покрета Двери Иван Костић упоредио је данас председника Србије Александра Вучића са премијером Јерменије Николом Пашињаном, упитавши да ли ће Вучић "без отпора предати" Косово као Пашињан Нагорно-Карабах.

„Да ли Вашингтон и Брисел имају механизме да натерају председника Србије Александра Вучића да добровољно и без отпора преда Косово и Метохију у руке албанских окупатора баш као што је и јерменски премијер предао без борбе Нагорно-Карабах у руке Азербејџана“, упитао је Костић.

Он је оценио да је јерменски председник на власт дошао „уз подршку САД“ и да му је задатак да „испуни западну агенду и да без отпора преда вековну јерменску земљу Нагорно Карабах и 120.000 својих сународника у руке Азербејџана“, саопштено је из Двери.

„Да би Србија избегла јерменски сценарио, неопходно је да се све националне институције пробуде из ‘мртвог сна’, а да политичке парламентарне партије под хитно, на посебној седници Скупштине Србије, одбаце француско-немачки ултиматум и да се постепено, кроз Уједињене нације и примену Резолуције 1244, крене у пуну реинтеграцију Косова и Метохије у уставно-правни оквир Републике Србије“, навео је Костић.

Планинска област Нагорно-Карабах и део околних територија су били под контролом Јермена од краја сепаратистичког рата 1994, али Азербејџан је те територије повратио у шестонедељном рату 2020. године.

Рат је завршен примирјем уз посредовање Русије и од тада је контингент руских мировних снага у Нагорно-Карабаху.

Азербејџан међутим тврди да после примирја Јерменија кријумчари оружје у ту област. Због тих тврдњи блокиран је једини пут који Нагорно-Карабах повезује с Јерменијом што је изазвало несташицу и хране и лекова у том региону.

Азербејџан је јуче објавио да је покренуо „антитерористичке операције“ против снага Јерменије у Нагорно Карабаху, али је данас најављен прекид ватре пошто су јерменски сепаратисти пристали да положе оружје и преговарају о реинтеграцији ове територије у састав Азербејџана.