Прочитај ми чланак

„Косовске мајке” се враћају у Приштину

0

На Косову чекају Мадлен Олбрајт, Хилари Клинтон, Веслија Кларка и Вилијама Вокера, у среду, на 20. годишњицу уласка НАТО трупа на КиМ.

Косово је до данас место на коме се тестира демократија и зато сам поносна што је Национални институт за демократију тамо на терену, као што смо присутни у више од 50 земаља, помажући и подржавајући мир, демократију и јачање положаја жена – ову поруку о присуству и утицају у јужној српској покрајини и две деценије после агресије НАТО-а и уласка трупа алијансе на Космет упутила је Мадлен Олбрајт, америчка државна секретарка у време бомбардовања СР Југославије, а данас на челу НДИ.

„Поносна сам што читава генерација девојчица на Косову данас носи име Мадлен”, нагласила је недавно Олбрајтова. Да њихова „стара љубав” према Косову, поткрепљена крупним пословним интересима, нема заборава ни после две деценије, сведочи и најављена посета Олбрајтове, Хилари Клинтон, Веслија Кларка и Вилијама Вокера Приштини, наредне среде. А повод је, наравно, прослава јубилеја уласка НАТО трупа у нашу јужну покрајину.

Приштинске власти су с поносом објавиле да ће се у друштву Олбрајтове наћи и Клинтонова, такође бивши државни секретар и супруга председника Била Клинтона, који је наредио бомбардовање СРЈ 1999, али и Кларк, који је командовао овом акцијом. Да амерички „дрим тим” буде скоро комплетан, побринуо се и Вокер, бивши шеф верификационе мисије, који је оптужио Србију за наводни масакр у Рачку – чиме је уклонио све препреке да „Милосрдни анђео” рашири своја крила на небу над Србијом.

Да није све испало баш како су они планирали, види се и из чињенице да велики део света и даље не признаје творевину ових специјално најављених гостију, који стижу да увеличају славље своје најдраже политичке деце: Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја, Кадрија Веселија и осталих. Славље им не сме помутити ни то што међународна заједница, оличена у Уједињеним нацијама, и после 20 година ово америчко „чедо” третира као малолетно и неспособно за самосталан живот, одвојен од прекоокеанских родитеља.

Зато је Олбрајтова и позвана да дува у приштинске свећице не би ли удахнула ветар у једра самопроглашеној независности. И пожелеће својим несташним малишанима да што пре одрасту, да би их примили у друштво одраслих где им је строго забрањен приступ – на пример у Интерпол и Унеско. А то што је чак 13 земаља у последње време повукло признање Приштине на слављу се не сме поменути.

Посета „косовских мајки” и остале америчке родбине тако може да се тумачи и као својеврсна „утеха” за косовске челнике због овог неповољног биланса. Тачно је и то да су они и у претходне две деценије више долазили у посету, пре свега негујући пословне везе са самопроглашеном територијом. Пре свих, Мадлен Олбрајт, чија је компанија, према наводима бројних медија, од продаје косовског телекома зарадила око 20 милиона евра, док је Весли Кларк повезиван с плановима за искоришћавање рудног богатства, због чега је и основао компанију „Енвидити”.

Још један повратак Олбрајтове, Клинтонове, Вокера и Кларка у град у који више не могу да се врате Срби, њих око 40.000, дешава се у моменту када је дијалог Приштине и Београда блокиран. Косовски „малишани” повећали су на 100 одсто таксе на робу из централне Србије и свакодневно прете новим полицијским упадима на север КиМ, где је још Срба колико-толико преостало. Донекле охрабрује што је и Стејт департмент, на чијем су челу некада биле и Олбрајтова и Клинтонова, у марту ове године признао да на Косову и даље постоје напади на етничке мањине, укључујући и оне од стране снага безбедности, као и ендемска корупција у влади, претње и напади на новинаре…

Због тога је оправдан страх преосталих Срба да свака подршка Приштини, попут оне коју пружа четворо бивших утицајних званичника са Запада, може да охрабри екстремисте на нове нападе на српске средине, како је то било у бруталној акцији косовске специјалне полиције у Зубином Потоку 28. маја. Није случајно, још у априлу, бивши шеф Координационог тела за КиМ Небојша Човић упозорио да се Србима на северу спрема зло и да приштинске власти уз подршку својих страних ментора планирају да „заокруже суверенитет на целој територији КиМ”.

Подсетивши да је ово година два јубилеја, 70. годишњице НАТО-а и 20. годишњице бомбардовања, Човић је нагласио:

„Приштина спрема велику прославу ’20. годишњице ослобођења’, формирали су и посебну радну групу која се тиме бави, долазе им ’краљице мајке’ косовског пројекта – Мадлен Олбрајт и Хилари Клинтон, вероватно ће ту бити и породица Блер.”

Недостајаће им још један човек да екипа буде потпуна, али је он у Приштини присутан стално – у облику споменика од шест метара и 900 килограма – на „тргу Била Клинтона”. 

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!