Прочитај ми чланак

КОСМЕТ – РАСПАД СИСТЕМА: Опозиција најавила и за данас насилне демонстрације (ВИДЕО)

0
© AFP 2015/ ARMEND NIMANI

© AFP 2015/ ARMEND NIMANI

Портпарол покрета „Самоопредељење“ Фрашер Краснићи изјавио је да су јучерашњи протести у Приштини завршени, али да ће наредних дана бити настављени и да ће бити све жешћи.

„Демонстранти су се разишли, протест је за данас завршен, али ће наредних дана бити настављен. Свакога дана све жешће“, рекао је Краснићи после вишечасовних сукоба демонстраната и полиције.

„Власт је показала шта је у стању да уради само да би очувала Заједницу. Они су спремни да униште државу“, рекао је Краснићи за КТВ.

Портал „Коха“, међутим, наводи да су за данас можда завршени протести, али не и хапшење демонстраната. Тај шиптарски портал тврди да полиција хапси демонстранте који се разилазе и спроводи их уз батине.

Окупаторско шиптарска влада је саопштила поводом јучерашњих сукоба демонстраната и полиције да је крајње разочарана насиљем које су присталице опозиције показале на улицама Приштине и да је насиље достигло апсурдне размере.

Влада истиче да је веома огорчена због рањавања недужних грађана, припадника полиције и изазваном материјалном штетом, као и због страшних сцена које су данас виђене на улицама Приштине.

„Лицемерје опозиције се види у томе што наводно протестује ради заштите републике, али у име њене заштите покушава да је уништи, напада институције и уништава све што је изграђено са много труда“, саопштила је влада Исе Мустафе.

Ескалација сукоба

У Приштини су јуче поновно ескалирали сукоби окупаторске полиције и опозиције, након што је Суд саопштио да је заступници Aлијансе за будућност Косова, Доники Кадај-Бујупи одређен притвор до 30 дана.

Демонстранти су на полицију бацали камење, а полиција је одговорила сузавцем. Након што је успела растерати демонстранте с трга испред зграде Владе, полиција их је наставила пратити у покушају спречавања поновног окупљања. У близини Националне галерије био је запаљен комби и то место је опколила полиција.

Демонстранти, које је полиција протерала с трга испред зграде Владе, тада су се повукли у близину Народне библиотеке. Полицијаније ушла у библиотеку јер се ту налазили студенти који се, према тврдњама полиције, ниси хтели прикључити протесту.

Како је објавио приштински Коха.нет, Основни суд је притвор Доники Кадај-Бујупи одредио на захтев Основног тужилаштва. Супруг заступнице Aстрит Бујупи је рекао за Коху да ће се жалити и да је ово политичка одлука. Бујупи је ухапшена јутрос на основу налога правосудних органа у Приштини, који су тражили хапшење бившег лидера Самоопредељења Aљбина Куртија и још двоје заступника опозиције.

Тужилаштво је тражило 30 дана притвора за „кривично дело бацања тешког сузавца“ у скупштинску салу током пленарне сједнице Скупштине Косова. Aрианит Коци, адвокат заступнице Кадај-Бујупи супротставио се том захтјеву, јер није урађена експертиза баченог сузавца.

Поновној ескалацији претходило је обраћање секретара Покрета “Самоопредељење” Дардана Муличаја који је поручио:

“Или нас све хапсите или ослободите Донику”.

На улицама Приштине су била и полицијска блиндирана возила. Више особа је, како цивила тако и полиције, затражиле су биле лекарску помоћ у Клиничко-универзитетском центру Косова у Приштини.

Неколико случајних пролазника, међу којима и једно шестогодишње дете, онесвестили су се били на улици од сузавца. Њима је била пружена лекарска помоћ на месту догађаја.

Курти избјегао хапшење

Раније у среду дошло је до сукоба демонстраната и полиције на Тргу Скендербег испред зграде окупаторско-шиптарске Владе Косова, недуго након што су се окупили лидери покрета Самоопредељење, Aлијансе за будућност Косова (AAК) и Иницијативе за Косово – Висар Имери, Рамуш Харадинај и Фатмир Лимај и њихове присталице.

Присутан је био и заступник Самоопредељења Aлбин Курти, који је јутрос избјегао хапшење јер није био у стану који је претресла полиција. Окупљени демонстранти гађали су били полицију тврдим предметима и флашама с бојом, а полиција је реагирала бацањем сузавца и растјеривањем демонстраната у споредне улице.

Косовска полиција је била кренула у акцију хапшења четири посланика опозицијских странака, који су бацали сузавце у сали Скупштине Косова и блокирали рад Парламента. У среду ујутру је била ухапшена шефица заступничке групе Aлијансе за будућност Косова Доника Кадај-Бујупи. Осим ње, Основни суд у Приштини издао је налог за хапшење заступника Aлбина Куртија, Aлбулене Хаџија и Фатона Топалија.

„Косовска полицијска служба ухапсит ће вођу радикалног албанског покрета Самоопредељење Aлбина Куртија, који се са још троје посланика терети због угрожавања јавног реда и мира и ометање службених особа, те за нарушавање угледа институција“ изјавио је гласноговорник ове службе Баки Келани. Келани је изјавио новинарима да ће полиција према налогу тужиоца одмерити време и околности за хапшење Куртија.
Специјалне полицијске снаге претресле су стан Aлбина Куртија.

policija sukobi pristina

Ручна бомба у дворишту Уставног суда

Раније у уторак, у дворишту окупаторско-шиптарског Уставног суда Косова пронађена је ручна бомба, потврдила је шиптарскас полиција. Високи полицијски званичник казао је за Ројтерс да је „извршена контролирана експлозија бомбе“. Полицијске снаге окружиле су зграду Уставног суда која се налази у близини зграде окупаторско-шиптарске Владе Косова.

Уставни суд Косова је прошле седмице привремено суспендирао Споразум о формирању заједнице општина с већинским српским становништвом на Космету.

Суд је деловао по захтеву шиптарско-окупаторске председнице Косова Aтифете Јахјага која је затражила оцену уставности споразума, наводећи јавни интерес.

Јахјага тврди да је онемогућено функционирање окупаторских институција Косова због противљења дела шиптарске опозиције Споразуму, због чега је блокиран и рад Скупштине Косова.

Припадници опозицијског покрета Самоопредељење у уторак су поновно бацили сузавац у скупштинску салу. Овај инцидент је четврти у два и по месеца од када опозиција блокира рад Скупштине Косова, захтевајући одустајање од Споразума о формирању заједнице српских општина, као и демаркације границе с Црном Гором.

Извор: rs.sputniknews, Инфо-КС.нет