Прочитај ми чланак

Конгрес питао Ескобара: Шта ће САД да ради због непоштених избора у Србији

0

Крајем октобра пред Конгресом САД одржано је саслушање Габријела Ескобара, специјалног изасланика америчког председника за Западни Балкан. Конгресмени су нарочито интересовање, кад је у питању Србији, показали у делу који се односи на стање медија и демократије, али и о преговорима са Приштином.

Седморо америчких конгресмена упутило је писмо председнику САД Џозефу Бајдену у ком су оптужили шефа српске државе Александра Вучића за продубљивање корупције, гушење слободе штампе и злоупотребу медија са националним фреквенцијама. Међу потписницима писма, нашли су се Дејвид Сислин и Џо Коста, који су раније на седници Конгреса о ситуацији у нашој земљи дискутовали са Габријелом Ескобаром.

Конгресмен Дејвид Сислин констатовао да је у Србији примећен озбиљан пад у слободи медија, те да су то констатовале домаће, регионалне и међународне невладине организације. Он је изнео податак да су таблоиди наклоњени властима у Србији одвали приватне податке о новинара који извештавају о корупцији и оргаизованом криминалу. Он је упитао Ескобара на који начин САД могу да помогну у јачању слободе медија у региону, као и који надзор пружа ЕУ при праћењу стања у медијима у земљама које су кандидати за чланство.

Његов колега, Џим Коста такође је поставио питање Ескобаро о стању медија у Србији и изборима.

“Постоје извештаји о погоршању ситуације, кад су у питању слободни избори у неким деловима Балкана, укључујући и Србију. Док чекамо парламентарне и председничке изборе следећег пролећа, занима нас у којој мери је администрација САД ангажована у остваривању услова за слободе и фер изборе? Како можемо, у сарадњи са нашим партнерима из ЕУ, да обезбедимо сигурност избора у региону”, упитао је Коста Ескобара.

Коста се током саслушања Ескобара осврнуо и дијалог Београда и Приштине, наводећи да је у он у највећој мери заустављен, па га је занимало на који начин Бајденова администрација намерава да подржи ЕУ у овом дијалогу.

Слична питања имао је Сислин. Конгресмен је рекао да су тензије између Србије и Косова и даље изазов за регион, те да оне неће нестати без заједничког напора регионалних сила на поситзању обострано прихватљивог споразума.

Сислина је занимало каква је улога Русије у заоштравању тензија између Београда и Приштине.

“Руски амбасадор виђен је са српским министром одбране (Небојша Стефановић прим. аут.) у војној касарни, која се налази у близини прелаза, током недавних немира због регистарских таблица”, навео је Сисилин, уз питање какве користи Русија има од тога.

Извор: Конгрес САД

 

Ескобар је на саслушању рекао да би Београд и Приштина требало да наставе са дијалогом у циљу нормализације односа.

“Дијалог је она форма кроз који се може наћи решење. Подржавамо снажно напоре Лајчака да покрене дијалог, из наше перспективе ту смо да помогнемо да се две стране придржавају постигнутих споразума. У међувремену, иако нисмо део дијалога, и даље радимо врло блиско са Лајчаком да учинимо да обе стране буду флексибилне и прагматичне, усмерене ка решењу“, истакао је Ескобар.

Истовремено, он је поздравио учешће Војске Србије у међународним мировним мисијама, указујући на њену добру сарадњу са Националном гардом Охаја.

„Наши односи са Србијом се поправљају на рачун Русије“, нагласио је он.

Заменик помоћника државног секретара САД и Бајденов човек за Западни Балкан, Габријел Ескобар, нашао се пред Одбором за спољне послове Представничког дома Конгреса, где се дискутовало ангажману америчке администрације на Западном Балкану. Како је пренео Глас Америке (VOA тај пододбор броји двадесет чланова, од којих је једанаест из редова Демократске, а девет Републиканске партије.