Прочитај ми чланак

Ескобар о Вучићу: Потпис је неважан, само примена споразума о (независном) Косову

0

Амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да су споразуми које су Србија и Косово постигли законска обавеза за обе стране и да на то да ли ће бити потписани или неће - не утиче на обавезу коју имају да их спроводе. Тиме је још једном демаскирана Вучићеву манипулација, који када га оптужују да је издао и признао Косово спремно одговара: "Ништа нисам потписао"!

На последњем састанку са европским лидерима у Бриселу, тзв. премијер Косова Аљбин Курти рекао је да је спреман да прихвати и потпише нацрт статута за формирање Заједнице општина са српском већином, док је председник Србије Александар Вучић јасно ставио до знања да неће прихватити (потписати) ништа што имплицира де факто признање Косова.

Упитан како даље након ових ставова, Ескобар је за Глас Америке рекао да ове две изјаве не одражавају реално стање јер су ти споразуми правно обавезујући, а то су, како је нагласио – оба лидера прихватила. 

Такође, рекао је да су се оба лидера обавезала пред Европском унијом и Сједињеним Државама и имају конкретне обавезе које треба да преузму на путу нормализације, за Косово и за Србију признавање косовских царинских докумената, регистарских таблица, личних карата и слично.

Амерички званичник је рекао да САД у потпуности подржавају дијалог и да је оно што је остало везано само за то када и на који начин ће обе стране спровести своје обавезе, а не да ли ће.

Упитан о данашњој оставци шефа БИА Александра Вулина, Ескобар је рекао да је Вулин већ дуже време крајње дестабилизујућа личност у региону и да је под санкцијама САД.

Поводом коментара Александра Вулина да је поднео оставку јер су Вашингтон и Брисел тражили тако нешто као предуслов за неувођење санкција Србији, Ескобар је рекао да „ми (САД) не доносимо одлуке у име Владе Србије“.

Слично је рекла пре неколико дана и председница ЕК Урсула фон дер Лајон када је у име ЕУ долазила у Србију. Поновила је да је најбитније да се ПРИМЕНЕ у пракси споразуми које је Вучић потписао и на које се обавезао, а њима је практично предвиђена независност јужне српске покрајине.