Прочитај ми чланак

Коначан став на основу детаљне процене

0

markodjuric(РТС)

Државни врх ће коначан став о понуди из Брисела донети на основу детаљне процене шта су губици у једном, а шта у другом случају, рекао саветник председника Марко Ђурић. Потпуно је јасно да ће у оба случаја Србија бити суочена са великим изазовима и губицима, оценио Ђурић.

Саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је да ће државни врх коначан став о понуди из Брисела донети на основу детаљне процене шта су губици у једном, а шта губици у другом случају, пошто је, како је рекао, потпуно јасно да ће у оба случаја Србија, нажалост, бити суочена са великим изазовима и губицима.

Према речима Ђурића уторак 9. април поподне је рок у којем се од преговарачког тима Београда очекује да се изјасни о понуди која је добијена током разговора у Бриселу.

Ђурић је у изјави додао да та понуда није ни по чему различита од осам тачака које смо имали прилике да у јавности видимо после претходне рунде преговора.

У тим тачкама не помињу се никакаве додатне надлежности за српску заједницу, не помињу се никакве безбедносне ни правне гаранције, не помиње се одсуство косовских снага безбедности са подручја у којима живе Срби или макар севера Косова и Метохије, рекао је Ђурић.

Саветник председник Николића оценио је да дијалог који је вођен у претходном периоду није узалудан и да сама чињеница да се разговарало представља знатан напредак.

Ми мислимо да у правом дијалогу, не у дијалогу у коме се само намећу решења и очекује од једне стране да прихвати једнострани споразум којим се одриче свих својих интереса, дакле у правом дијалогу да се може доћи до решења, рекао је Ђурић.

Ђурић је поновио да је Србија посвећена том дијалогу и да од међународне заједнице, односно ЕУ која је посредник у овом дијалогу, очекује да правилно разуме који је стабилизирајући ефекат до сада дијалог имао на Косово и Метохију и на регион и да правилно извага које су могуће штетне последице од одустајања од даљег дијалога.

Марко Ђурић је у четвртак боравио у Косовској Митровици где је разговарао са представницима локалне самоуправе четири општине са севера Косова и присуствовао обележавању Дана студената.