Прочитај ми чланак

Која два минута снимка несреће код Дољевца је гледао Александар Вучић?

0

Пуне четири године јавност је тражила да види снимке несреће са наплатне рампе Дољевац, у којој је страдала Станика Глигоријевић. ЈП “Путеви Србије” уступило је редакцији Нове снимке са четири камере, два са саме траке који су већ објављени у медијима и два са панорамске на којима се не види ништа. После четири године и даље нема снимка на којем се јасно види ко је седео за воланом аутомобила који је изазвао несрећу, а у којем је у том тренутку био и тадашњи директор ЈП Коридора Србије Зоран Бабић.

Оно што се види на достављеним снимцима јесте тренутак несреће. Међутим, не види се ко је седео за воланом, нити ко у једном тренутку излази из аутомобила и разговара телефоном. Реч је о снимцима две камере са траке, чији су делови већ објављивани у медијима. Достављени видео материјал траје неколико сати.

Foto:JP Putevi Srbije

Оно што се на њима јасно види јесте да су снимани у континуитету, без прекида. Све је доста нејасно и мутно, али је на њима забележен тренутак судара и све што се након тога дешавало, са предње и са задње стране аутомобила.

Дакле, то нису снимци на којима недостаје два минута.

Друга два достављена снимка су такозвани панорамски снимци, одозго. Једна камера снима саобраћај у правцу Ниша, а друга у правцу Лесковца. Ни на једној се не види тренутак несреће.

Оно што се може видети је да те камере имају прекиде у снимањима. Из Путева Србије нам је речено да до тих прекида долази када камере не региструју покрет. У прилог тврдњи да се прекиди дешавају доставили су снимке из периода пре и после несреће на којима се то и види.

Како су пре три године из Тужилаштва рекли за Инсајдер, утврђено је да „на снимку панорамске камере која снима са наплатне станице Дољевац у правцу ка Нишу недостаје део за период од 8.30 до 8.32 часова“, а „догађај од значаја за вођење поступка забележен је баш у том периоду“.

Шта се десило у Дољевцу

Зато се оправдано поставља питање, који је снимак гледао председник Србије Александар Вучић, који је у више наврата рекао да га је видео и да је врло узнемирујућ.

Подсетимо, несрећа у којој је страдала Станика Глигоријевић десила се 1. јануара 2019. године на наплатној рампи Дољевац. Службени аутомобил Коридора Србије „шкоду суперб“, при брзини од 93 километра на сат, ударио је у аутомобил који је у том тренутку плаћао путарину на наплатној рампи. Погинула је Станика Глигоријевић, петоро људи је повређено, међу њима и тадашњи вршилац дужности директора Коридора Србије Зоран Бабић. Он је поднео оставку, али ју је Влада Србије усвојила тек 21 месец касније.

Инсајдер је тражио снимке камера, а тад је утврђено да два минута на којима се види сама несрећа недостају.

Тадашњи министар полиције Небојша Стефановић је ово демантовао, па је Тужилаштво накнадно саопштило да поента није била у томе да недостају два минута, већ да је извршена провера и да је то био цео снимак, а да из техничких разлога два минута и није снимљено, писао је Инсајдер.

Породица Станике Глигоријевић је упорно тражила да види снимак, а у јавности је почела да се јавља сумња да је за воланом заправо био Зоран Бабић, а не возач Дејан Станојевић, који је накнадно правоснажно осуђен на четири и по године затвора.

“Снимак је ужасан”

Председник Србије Александар Вучић је 2019. године, у интервјуу за “Воице оф Америца”, рекао да је видео цео снимак несреће и да је ужасан. Он је тада рекао и да Зоран Бабић није убио никога.

„Снимак је ужасан, а пошто видим да изражавате сумњу, ја ћу да замолим надлежне државе органе као председник Републике да вам покаже то. Да видите каквим сте се лажима служили свих претходних месеци. То ћу да урадим, ја вас молим да изађете на телевизију да се извините за све лажи које смо изговарали о овом случају. И ништа више. Да ли заиста мислите да бих био будала да погледам снимак и да вам кажем да је то тако. А да знам да тај снимак постоји који би доказивао нешто друго“, рекао је тада Вучић.

Тај снимак никад није дошао до суда и Тужилаштва.

У међувремену, након пуне четири године, породици Глигоријевић МУП нуди да погледа снимак, али без присуства правног заступника.

Адвокат породице Божо Прелевић овим поводом је рекао следеће:

“Они су поставили услов да ће видети снимак у присуству свог браниоца и онда им је речено да не могу да виде снимак него могу само без браниоца. Оно што је посебан проблем у свему томе јесте што снимак не може бити у полицији него у Тужилаштву и суду, и мени то некако делује као буразерска варијанта институција где ћете ви позивати фамилију да нешто види, при чему ти људи нису вешти и стручни. Они и не знају да ли је то недостајећих два минута, не могу да упореде оригинал снимка са тима што ће њима неко пустити“, истакао је Прелевић.

Прошлог четвртка министар полиције Братислав Гашић је на седници Скупштине Србије рекао да снимци постоје у сториџима “Путева Србије”.

„Дошла је тамо нека телевизија и почела да прича о два минута снимка. Исто питање ми је поставио и председник, о чему се ту ради, каква су то два минута. Позвао сам породицу да дође, одговор је био, не можемо имамо некаквог посла. А тај посао је био интервју за Н1. Ево ја их данас опет позивам, не ради се о једној камери, ради се о четири камере са наплатне рампе. Све су потхрањене у сториџима Путева Србије и они су дужни да их чувају десет година наредних”, рекао је Гашић и додао:

“Онда је изашао ваш адвокат, па каже неће породица без адвоката неће да гледа. Па добро, нек дође и адвокат, ја нисам рекао ни да дођу с адвокатом ни без адвоката. Дођите да видите, јавно их позивам, али сте одмах осудили и рекли „па то ће неко да монтира“. Све оно што је тражило тужилаштво, суд, све је то предато…“.

Истог дана Нова је тражила снимке од Путева Србије, а добила их је пет дана касније.