Прочитај ми чланак

КОХА ДИТОРЕ: Споразум Београда и Приштине 2019. године, Србија у ЕУ до 2025.

0

Нова стратегија ЕУ за Западни Балкан предвиђа да Србија и Косово до краја 2019. године потпишу правно обавезујући споразум, пише приштински лист "Коха диторе".

„Коха диторе“ наводи да је реч о отимистичном сценарију ЕК, по којем ће Србија и Црна Гора бити чланице Уније до 2025. године, али и да ће преговори о придруживању почети и са другим земљама у региону (Албанија, БиХ, Косово и Македонија).

 

– До 2019. године, Косово и Србија ће постићи свеобухватну нормализацију односа у облику правно обавезујућег споразума, који је основни услов за обе земље на путу европских интеграција – наводи се у тексту.

Такође, у тексту пише и да ће до 2019. године БиХ добити статус земље кандидата за чланство, а Албанија спровести пет реформских приоритета, укључујући реформу правосуђа.

Наводи се и да ће Македонија постићи опипљиве реформе, али и да ће морати да реши спор са Грчком.

– На крају овог процеса, 2025. године, све земље у региону ће покренути или чак применити свеобухватне и убедљиве реформе у кључним областима владавине права, регионалне сарадње и помирења – пише приштински дневник.

Главни уредник овог листа Агрон Бајрами раније данас је на свом Твитер налогу написао и да би ово требало Србији да отвори пут ка ЕУ, којој би у том случају приступила 2025. године.

– Нови нацрт стратегије Европске комисије за проширење Западног Балкана предвиђа да Косово и Србија до краја 2019. године имају правно обавезујући споразум, што ће отворити пут за приступање Србије Унији до 2025. године, као и јасан пут евроинтеграцијама Косова – написао је он.

Бајрами је на Твитеру навео и да нацрт стратегије има 12 страна, да је датиран на 8. новембар и да има доста информација, процена, услова и рокова за све земље Западног Балкана.

За сада нема званичне потврде ове информације, мада су се у јавности у претходном периоду појављивале разне информације у вези са овим споразумом. Тачније, средином новембра косовски председник Хашим Тачи управо је наредну годину навео као термин за потписивање споразума о нормализацији и помирењу.

– Верујем да током наредне године ми треба да постигнемо да потпишемо историјски споразум са Србијом о нормализацији и помирењу – рекао је тада Тачи.

Вучић: ЕУ нам неће дозволити да будемо чланица без правно обавезујућег документа са Приштином
О правно обавезујућем споразуму, само без датума, говорио је и српски председник Александар Вучић.

– ЕУ неће дозволити да Србија постане пуноправна чланица Уније без правно обавезујућег документа на крају процеса нормализације односа са Приштином – рекао је он пре петнаестак дана.