Прочитај ми чланак

Кога је све Шапић запослио варањем закона

0

Председник општине Нови Београд и најновије појачање Српске напредне странке Александар Шапић за три године променио је укупно 15 помоћника, показују документа у које је Нова.рс имала увид. Интересантно је да су неки од њих на овој позицији провели свега два или три дана и управо је то та "рупа у закону" коју је Шапић од 2012. до 2015. године својски користио како би сараднике прогурао у Општинску управу. Интересантно је да су се на месту помоћника председника општине у том периоду налазили и матуранти гимназија, обрађивачи племенитих метала или специјалисти рехабилитације...

Председник општине Нови Београд и најновије појачање Српске напредне странке Александар Шапић за три године променио је укупно 15 помоћника, показују документа у које је Нова.рс имала увид. Интересантно је да су неки од њих на овој позицији провели свега два или три дана и управо је то та „рупа у закону“ коју је Шапић од 2012. до 2015. године својски користио како би сараднике прогурао у Општинску управу. Интересантно је да су се на месту помоћника председника општине у том периоду налазили и матуранти гимназија, обрађивачи племенитих метала или специјалисти рехабилитације…

Printscreen

Председник Народне странке Вук Јеремић оптужио је Шапића у Утиску недеље да се 2014. године као председник општине Нови Београд суочио са забраном запошљавања у јавном сектору, те да је преваром запослио неке људе.

„Тада сте прибегли следећој форми – да на место помоћника градоначелника, које је политички постављено место, постављате људе који на то месту остану три или четири дана, а након тога их само…“, рекао је Јеремић на шта је Шапић наставио:

“…убацим у Општинску управу.”

Затим је детаљније објаснио, како је по сопстеним речима – нашао рупу у закону:

„Запошљавање је одобравало тело које се налазило на нивоу града, где ви шаљете захтев њима уколико вам се ослобађа радно место. У општини Нови Београд су се ослобађала радна места и ми никад нисмо прешли број запослених који нам је одређен законом. Ми смо тада улазили на зелено светло, а они нам нису одобравали оно што је требало да нам одобравају и ми смо почели да остајемо без кадрова. И наравно да смо тада налазили рупу у закону и убацили 15, 20 људи. То није варање, ми нисмо прекршили закон“, рекао је Шапић.

15 помоћника за три године

Да ли је то варање државе и закона или није, одлучиће државни органи. Можда.

Оно што се, међутим, да закључити из докумената које смо добили на увид, јесте да је Шапић ову „рупу у закону“ обилато користио.

А интересантно је и то што су међу тим неопходним кадровима, без којих су како Шапић каже нестајали, налазили у том тренутку матуранти гимназија, обрађивачи племенитих метала, специјалисти рехабилитације и социотерапије… Касније су дакако аванзовали, а неки од њих нашли су се на листи СПАС за парламентарне изборе 2020. године.

Такав је случај рецимо са Кристином Глишић, која је помоћник председника општине постала 12. децембра 2012. и то као обрађивач племенитих метала. Прошле године била је 42. на листи СПАС и то као дипломирани менаџер.

Софија Максимовић је 3. новембра 2014. на ово место постављена као матурант гимназије, док је прошле године била девета на листи СПАС као дипломирани правник.

Вељко Цупаћ је, такође, као матурант гимназије постављен за помоћника 17. децембра 2014, али се касније водио као запослени у општини Нови Београд. Био је контакт особа задужена за тендер за организовање туристичких обилазака, а налазио се и на челу Извршног одбора Спортског ватерполо удружења „Новобеоградски ас“.

Сви они су се на позицији помоћника председника општине задржавали веома кратко, неки свега неколико дана, а поменути Цупаћ је апсолутни рекордер, јер је на овом месту провео свега два дана – од 17. до 19. новембра 2014.

Ту је и Филип Цимбаљевић, дипломирани економиста, који је помоћник председника општине био од 22. до 25. децембра 2014, затим Петар Маричић такође дипломирани економиста, постављен 25. фебруара, а разрешен 2. марта 2015. Маричић је прошле године био 30. на листи СПАС. Струковни менаџер Вељко Илић постављен је 3.децембра 2014, а разрешен осам дана касније, док је Марија Лековић ову функцију обављала од 1. септембра до 26. октобра 2014. Иначе, прошле године је била четврта на листи Шапићевог СПАС.