Прочитај ми чланак

Коалиција Национално окупљање у Крушевцу: Вратићемо Влади Србије уставна овлашћења

0

Враћање уставних овлашћења Влади Србије, поништавање противуставних споразума, одбацивање француско-немачког плана за Косово и Метохију, решавање проблема продаје наркотика, брига о младима, реформа просвете, увођење економског и еколошког патриотизма, део је питања за која ће се залагати изборна листа „Национално окупљање“, речено је данас на предизборној трибини те коалиције у Крушевцу.

„Вратићемо Влади Србије уставна овлашћења, да се Србија не претвара у шалтер иза кога стоји председник државе, Александар Вучић, испред миљама дуге колоне грађана који чекају посао, упис детета у обданиште, папир из катастра, који виде неправду на сваком ћошку“, рекла је председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски.

Она је на трибини у биоскопу „Крушевац“ казала да ће та коалиција поништити све споразуме који су противуставни, одбацити француско-немачки план, „којим се Србија исписује из историје, који није у складу са Резолуцијом 1244 нити са Уставом Србије“ те да ће „ресетовати спољну политику“

„За нас Европска унија има алтернативу, алтернатива може да буде БРИКС“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Приоритети Националног окупљања, додала је, биће решавање проблема продаје наркотика, брига о омладини, враћање сигурност на улице, у школе, а залагаће се и да се уџбеници штампају у Србији, да Завод за уџбенике и наставна средства добије монопол над издавањем уџбеника, те да се врати ауторитет професорима и учитељима.

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић казао је да ће коалиција ставити акценат на економски и еколошки патриотизам, да ће, уместо да 93,5 одсто државних субвенција даје страним компанијама, сву помоћ државе преусмерити у домаћу привреду и пољопривреду.

„Потребно је да се формира државна развојна банка, потом извозна и пољопривредна банка, које би под повољним условима давале кредите домаћој привред“, додао је Обрадовић.

На почетку школске године, према његовим речима, сваки ђак би добијао под 10.000 динара, 1.000 станова годишње би се градило за просветне и здравствене раднике, пензионерима би били враћени отети делови њихових пензија, укинуте би биле клаузуле за трајно умањење пензије онима који немају довољно година за пензију, а имају потребан стаж.

Професор Правног факултета у Крагујевцу, Зоран Чворовић, који као интелектуалац подржава ту коалицију, казао је да нема политичке амбиције, већ да има потребу да „у условима апсолутне политичке неслободе“ на триби каже оно што није могуће чути на медијима.

„На овим изборима се, не преувеличавам, одлучује о томе да ли ће процес претварања Србије у обичну колонију бити потпуно зацементиран или ћемо пут разградње Србије, зауставити на овим изборима тако што ће ова коалиција добити значаја број народних послника, који ће гарантовати да ће Србија кренути на пут ресуверенизације, у повртак националног и државног достојанства“, казао је он.

Сматра да се гласањем за „Национално окупљање“ спречава да „десна и лева страна НАТО пакта“, односно коалиције окупљене око слогана „Србија против насиља“ и око напредњака, у Скупштини имају више од две трећине посланика, јер је то довољно за промену Устава, што је основ за трајно ампутирање Косова и Метохије из састава Србије.

Окупљенима се обратио и Синиша Јефтић, одликовани борац, учесник битке на Кошарама, који је казао да је уз Заветнике јер су му они једини помогли када му је било тешко, иако је то била дужност државе.

„Наша борба за социјалну правду траје већ 30 година. Треба да се изборимо за поштовање сваког борца, а потом и за материјалну накнаду најугорженијима. Косово није парче земље, Космет је више од тога, све могу да нам узму, срце и руку, али душу не могу“, казао је Јевтић, чији је излазак на бину пропраћен устајањем свих у сали и громогласним аплаузом.

Након трибине, учесници су, предвођени лидерима коалиције, прошетали до цркве Лазарице, где су се, како су казали, „поклонили сенима предака, пре свега кнезу Лазару“, положивши својеврстан завет да ће бити верни прецима, јер, како су навели, убудуће неће бити лако формирати Владу без „Националног окупљања“.

Одговор Националног окупљања, коалиције Српског покрета Двери и Српске странке Заветници, на свако од ових питања је НЕ и позивамо све који исто мисле да гласају за број 4!