Прочитај ми чланак

Ко неће да врати дипломатски пасош?

0

diplomatski-pasosМинистар иностраних послова Ивица Дачић покренуо акцију за враћање дипломнатских пасоша, али се многи нису одазвали на препоручене поштанске позиве.

Незванично им је у МИП-у речено да поред бившег министра финансија и економије Млађана Динкића и министра за просторно планирање и заштиту животне средине Оливера Дулића, позиву да врате дипломатски пасош нису се одазвали некадашња министарка омладине и спорта Снежана Марковић, ни Небојша Ћирић, некадашњи министар за економију и регионални развој.

Привилегија при путовањима нису се одрекли ни некадашњи државни секретари у министарствима: Надица Момиров (Министарство културе), Миодраг Јакшић (Министарство за дијаспору) и Душко Радаковић (Министарство за државну управу и локалну самоуправу).

Иако према владиној уредби дипломатски и службени пасоши морају да се врате по истеку функције, њих су задржали и бивши посланици Немања Шаровић (Српска радикална странка) и Бранимир Дјокић (Српска напредна странка).

Да се досад није водило рачуна о дипломатским и службеним пасошима, односно о томе ко их све поседује, говори и чињеница да своју путну исправу није вратила ни смењена директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић, која није на тој функцији више од годину и по дана.

Дипломатске пасоше после истека функције могу да задрже само председник Републике, председник Народне скупштине, председник Владе и министар спољних послова.

Министар Дачић је изјавио да је од јуна 2009. до априла 2014. издато 3.218 дипломатских пасоша са петогодошњим трајањем и то по закону и по Владиној уредби.

Дипломатски пасош се, како наводи београдски лист, издаје председнику Републике, председнику Народне скупштине, премијеру, вицепремијеру, министрима, председницима Уставног и Врховног суда, гувернеру НБС, начелнику Генералштаба, запосленима у МСП.

На образложени предлог издаје се и народоном посланику, тужиоцу за ратне злочине, председницима скупштина и извршних већа АП и руководиоцу цивилне и војне службе безбедности.

Може га добити и амбасадор добре воље Србије или амбасадор добре воље у медјународним организацијама.

(Блиц)