Прочитај ми чланак

КО ЋЕ РЕЖИМУ НА ЦРТУ: Прозападна опозиција још бира свог адута

0

Споро одмичу преговори политичких странака о наступу на изборима у главном граду. Лансирање имена попут Шабића само тест.

Родољуб Шабић, генерал Срето Малиновић, поново Драган Ђилас, или неко четврти? Незванично су “кандидовани” као могући кец из рукава опозиције за предстојеће изборе у Београду, али иза поменутих личности ниједна странка отворено није стала.

Стиче се утисак да се свако име, засада, пушта као пробни балон, а да се текући разговори опозиционих лидера завршавају “зарезом”, без дефинитивног и заједничкиг става.

На питање “Новости” да ли се у овој фази прича о конкретним кандидатима за првог човека престонице и да ли би Родољуб Шабић био добар “адут” опозиције, Саша Јанковић, лидер Покрета слободних грађана, каже:

– Увелико разговарамо са свим релевантним актерима о свему што је од значаја за преузимање и вршење власти у Београду. Ви прво питате за кандидата, али Покрету је прво битно да се установе принципи сарадње који ће осигурати квалитетно вршење власти у интересу Београђана и спречити лоше праксе из претходних периода.

Указујући на то да се на београдским изборима бирају одборници од којих већина после бира градоначелника, Јанковић тврди да ће свако од њихових одборника бити бољи градоначелник или градски секретар од било кога из садашње власти:

– Они ће налоге примати од Београђана, а не од своје странке, комплетних идиота или њихових босова. Одабраћемо градоначелника по интегритету, а не страначкој лојалности или квотама. Његово или њено име објавићемо када за то дође време, а за ту дужност имамо људе каквима би се поносила свака метропола.

На другој страни, Зоран Живковић, председник Нове, каже да није задовољан темпом разговора:

– Требало би да то буде много брже. Већ је требало да се поставе циљеви и да радимо на избору људи за листу. Неки су, међутим, схватили да је лето време за одмор, а јесен за договор, и сматрају да је још рано.

У тиму Вука Јеремића пажња је усмерена на формирање странке, које би требало да се заврши у октобру, а они су и даље при ставу да пред Београђане треба да се иде у широкој коалицији, са једним кандидатом за градоначелника.

Политички аналитичар Бојан Клачар каже нам да се унутар опозиције воде разговори “сваког са свима”, али да је проблем очито то што се истовремено мора доћи до решења и за платформу одрживу на дужи период, макар до нових парламентарних избора.

– Сигурних кандидата још нема, а доста је “тестирања”, као што је било Ђиласово појављивање са економским програмом. Сада се појавио Малиновић, а не зна се ко би стао иза њега. Непознато је и са ким ће Вук Јеремић, а чињеница је да само Јанковић има подршку грађана изнад 10 одсто. Све то говори да је опозиција у тешкој ситуацији – наводи Клачар.

Док “велики” у опозицији вагају шта је добитно решење, према мишљењу Клачара, профит убира Александар Шапић, који је увелико у кампањи, а у читавој рачуници, каже, не треба занемарити ни гласове које би могли да придобију Бели и иницијатива “Не давимо Београд”.

ТАКТИЗИРАЊА

У “Доста је било” већ су саопштили да иду самостално, али су оставили и простор за разговоре са другим опозиционим странкама, мада, наши извори преносе да ће Јанковић, ДС и Тадићев СДС тешко примити Радуловића у свој табор, као и Двери Бошка Обрадовића. Самостално иде и Чедомир Јовановић, док ДСС и Двери тактизирају и чекају “право време” да саопште да ли ће солирати или удружити снаге са неким.