Прочитај ми чланак

Ко ће бити српски шеф тима за преговоре са ЕУ

0

eUropa-i-Srbi...(Новости)
Шеф преговарачког тима Србије са ЕУ биће именован до краја јула, „у пакету“ са новим кадровским решењима у Влади Србије.

То ће бити тема и сутрашњег састанка лидера владајуће коалиције Ивице Дачића, Александра Вучића и Млађана Динкића, а ко ће бити кључни преговарач са Бриселом у великој мери зависиће и од коначног договора о реконструкцији владе, наводи лист.

Према овом дневнику, није искључено да се европске интеграције припоје ресору спољне политике, а у том случају било би укинуто вицепремијерско место за ЕУ, а УРС би био „намирен“ именовањем Сузане Грубјешић за шефа преговарачког тима.

Као могући кандидати за ову функцију до сада су се помињали помоћници шефа дипломатије – Роксанда Нинчић и Љубица Васић, као и професор са ФПН и некадашњи директор Канцеларије за европске интеграције Тања Мишчевић.

У Динкићевом табору нису желели да коментаришу да ли су и којих својих кадрова и ресора спремни да се одрекну, уз поруку да би одлучујућу реч о томе ко ће водити наш преговарачки тим требало да имају Вучић и Дачић.

Милан Пајевић, директор Канцеларије за ЕУ каже да би договор о шефу тима требало постићи што пре:

„Та личност требало би да буде прихватљива и за власт и за опозицију, с обзиром на то да ће преговори са ЕУ трајати дуже од мандата једне владе“, каже он.

Ко ће предводи државну делегацију?

Осим шефа преговарачког тима, у коалицији треба да се договоре и ко ће да предводи државну делегацију у разговорима са ЕУ.

 У Хрватској је, рецимо, ту улогу имала Весна Пусић, која је на челу Министарства спољних и европских послова.

Иако би код нас овај задатак по функцији требало да припадне шефу дипломатије Ивану Мркићу, није искључено ни да тај посао преузму премијер или први потпредседник Владе.

vlada_srbije_tabla_420x0Колегијум за преговоре
Како је „Новостима“ речено у Влади Србије, невезано од избора првог човека тима, већ се „кроји“ оквирна структура за преговоре.

Тако ће Координационо тело за приступање ЕУ, у коме су премијер и 11 чланова Владе, највероватније бити преименовано у и у њему ће бити Дачић, Вучић, шеф дипломатије и шеф преговарачког тима.

Комплетан српски тим за ЕУ, у коме ће, по неким проценама, бити између 2.000 и 3.000 људи, још ће чинити технички преговарачки тим и 35 радних подгрупа, за свако поглавље које ћемо отворити.

Иначе, стручна група координационог тела за приступање Србије ЕУ састала се у четвртак, разматране су процедуре које ће се примењивати током прегледа домаћег законодавства и оцене његове усклађености са правом Уније.

Преговарач: Неко на кога ће Србија моћи да рачуна
Главни преговарач за приступне преговоре о чланству са ЕУ могао би да буде изабран следеће седмице, најавио је први потпредседник владе Александар Вучић, уз уверење да ће то бити неко на кога ће Србија моћи да рачуна.

„То ће бити неко ко ће увек говорити истину у лице, чак и када се не слажемо, али ко ће умети да саслуша и разуме потребе наше земље, да не буде обичан климоглавац кад оде у Брисел и да мисли да му је најважније у каријери да слуша шта му они говоре, јер за то бисмо могли да пошаљемо и диктафон, јефтиније би прошли“, нашалио се Вучић.

Он је рекао да ће то бити личност око које ће се сложити целокупна српска јавност и неко за кога људи неће моћи да кажу да је лош за Србију.

jelko-kacin-vojvodinaВучић је након конференције са високим известиоцем Европског парламента за Србију Јелком Кацином, нагласио да је избор шефа преговарачког тима изузетно важан, јер ће он сутра бити комесар у Европској комисији, особа која је најбоље упућена у рад европских институција и зна колико је одговоран тај посао.

Упитан да ли ће избор главног преговарача бити ослобођен страначког баласта Вучић је рекао да није од оних који кажу „да су сви који нису у странкама дивни, а они који јесу су кретени по природи“, јер је „случајно и сам члан, па и председник једне странке“.

„Ако ме питате хоће ли главни преговарач бити изабран по страначком или стручном критеријуму, могу да кажем да ће свакако то бити неко ко познаје ЕУ, ко је стручан и на кога Србија може да рачуна“, казао је Вучић.

Он је рекао да са тим избором морамо да пожуримо:

„Бесмислено је да губимо време. Толико смо кукали што нам ЕУ нешто није дала и сада каснимо“, рекао је Вучић додајући да смо сами за то одговорни и да нас европски званичници свакодневно на то подсећају.