Прочитај ми чланак

Кнежевић: Не можемо да прихватимо да Срби у ЦГ не покривају безбедносни ресор

0

Један од лидера Демократског фронта у Црној Гори Милан Кнежевић каже да ц́е Црна Гора добити владу састављену по изборној вољи грађана од 30. августа и да не може да прихвати да Срби у Црној Гори не могу да покривају безбедносни ресор.

„Мислим да нема разлога за забринутост да ће се (Мило) Ђукановић вратити“, казао је Кнежевић гостујући на телевизији Прва.

На питање да ли има истине у писању појединих медија да је Демократски фронт спреман да подржи мањинску владу, Кнежевић је рекао да је „то брутална неистина“.

„Демократски фронт би на тај начин изиграо поверење 135 хиљада грађана који су нас гласали. Ми бисмо тиме одустали од наших програмских и идеолошких принципа за које смо се залагали за време изборне кампање и прихватили би да Срби не могу да уђу у владу… Опет би се нашли у времену Демократске партије социјалиста и оној стигматизацији Срба“, казао је Кнежевић.
То су спекулације, ми их одбацујемо, поручио је он.

Закон о слободи вероисповести нас је пробудио као народ
Кнежевић је казао да је вероватно циљ тих спекулација да изврше притисак на Демократски фронт и њихову намеру да инсистирају на суспензији Закона о слободи вероисповести.

Он је казао да је стављање тог закона ван снаге услов Српске православне цркве, Митрополије Црногорко-приморске и осталих епархија у Црној Гори.

„Сваки покушај да се прича око закона о слободи вероисповести измести у неко будуће време, неки футур први или други, представља изигравање изборне воље грађана“, поручио је Кнежевић.

Тај закон нас је пробудио као народ, додао је он.

„За сада имамо да је партија Дритана Абазовића против суспензије закона о слободи вероисповести, а сви ови остали политички субјекти су спремни да учествују у изгласавању суспензије тог закона“, казао је Кнежевић.

Без „елиминаторских услова“
Истакао је да у Београд није дошао по инструкције, већ да су у питању приватни разлози посете главном граду Србије.

Према његовим речима, у Црној Гори теку рокови и неопходно је да Мило Ђукановић формално додели мандат Здравку Кривокапићу како би могао да започне консултације.

Говорећи о кадровским решењима и министарским позицијама, Кнежевић подсећа да су јасно саопштили да неће дозволити никакве „елиминаторске услове“ за било каква персонална решења.

„Нико од нас не инсистира на министарској функцији. Ми нисмо разговарали о ресорима, али никако не можемо да прихватимо да Срби у Црној Гори не могу да покривају ресоре Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Министарства правде, Агенцију за националну безбедност, Министарства спољних послова, Војно обавештајну агенцију и све оно што подразумева безбедоносни ресор, јер је неко уплашен за државне интересе Црне Горе ако Срби буду у тим ресорима“, казао је Кнежевић.
Црна Гора ће бити окренута Србији
Упитан о Ђукановићевим изјавама о стварању српског света на релацији Бањалука-Подогорица-Београд, Кнежевић каже да је реч о „параноји одлазећег диктатора“.

„То је човек који не може да се помири са стварношћу. Тај наратив о великој српској хегемонији и оптуживање Александра Вучића да је учествовао у овој изборној кампањи и допринео победи Демократског фронта – представља класичан наратив који је он заступао и за време кампање“, додао је Кнежевић.

Говорећи о односима Србије и Црне Горе, рекао је да ће тај однос бити њихов спољнополитички приоритет.

„Црна Гора ће бити окренута ка Србији која ће изаћи на ногама из ове кризе“, казао је Кнежевић и поручио да је Србија братска земља, пренео је Б92.