Прочитај ми чланак

Китаровић: Изузетно је важно да Црна Гора ове године уђе у НАТО

0

kolinda

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић поручила је данас у Варшави да ће Хрватска подржавати Србију на путу ка ЕУ и оценила да је сарадња Србије са Русијом легитимна.

Китаровић је, на завршетку тродневне посете Пољској рекла и да је легитимна одлука Србије да за сада не буде чланица НАТО-а.

Она је казала да се Европа тренутно налази у ситуацији у којој је уморна од проширења, али да су и земље уморне од реформи за које имају осећај да не дају резултата, пренела је Хина.

„Управо стога је изузетно важно да Црна Гора ове године уђе у НАТО јер ће то послати снажну поруку да су врата и даље отворена“, истакла је.

Што се тиче односа Србије са Русијом, Китаровић је рекла да је „легитимно за сваку земљу да сарађује с Русијом, као што је легитимна и одлука Србије да засад не буде чланица НАТО-а“.

Говорећи о Русији, оценила је да треба бити „опрезан“ у односима и не антагонизирати стање „јер ако некога третирате као непријатеља он ће то ускоро и постати“.

„Треба да будемо чврсти на нашим позицијама заштите међународних закона, али и да изнађемо начин сарадње са Русијом. Сарадња са Русијом у Сирији је нужна“, истакла је она.

(Блиц)