Прочитај ми чланак

Карамарко: Имамо више разлога за сукоб са Србијом

0

Karamarko-u-osmoj-izbornoj-jedinici_ca_large

Премијер Зоран Милановић не брани никакве националне интересе, они су угрожени ако мање зарађујемо, каже председник ХДЗ-а Томислав Карамарко.

Осим тога, он затварање хрватско-словеначке границе види као континуитет премијерове лоше и за Хрватску штетне политике.

„Када говоримо о тој блокади границе и онемогућавању проласка робе и људи, то Хрватску кошта негде између милион и по до два милиона евра на дан. Та штета се множи на низ других начина. То је за Хрватску лоше“, каже Карамарко.

Он наводи да „од самог почетка говоримо – боље осигурајте илегалне прелазе да људи масовно не улазе у Хрватску“.

„Улазе неевидентирани, улазе на тај начин да ни ЕУ нема праве податке преко нас, а требало би да има. Поља и шуме су отворени, а затворени су службени прелази. Сасвим погрешна политика“, истиче председник ХДЗ-а.

Карамарко додаје да су и из Европског већа јуче препоручиле и да се спољне границе ЕУ морају боље осигурати. У овом случају је управо хрватска граница спољна јер се граничимо са Србијом, из које нам долази велики број људи, додаје он.

„А ради се обрнуто. Чини ми се да све то заједно, и ово глуматање великог домољубља које ми досад нисмо успели да видимо није добро. Оно је у функцији предизборне кампање. Глумити ту сада некакав сукоб са Србијом? Па са Србијом имамо много више разлога да будемо у сукобу, почевши од нерашчишћених дефиниција о домовинском рату и ’Олује’“, истиче Карамарко.

Председник ХДЗ-а након тога пита због чега ту није био сукоб.

„Треба да разговарамо о томе да признају да су били агресори на Хрватску. А не на овај начин, кршећи одредбе и саме Европске комисије и логику и вредности ЕУ. Господин Милановић је за предизборне сврхе генерисао и произвео један рат који нам у овом моменту заиста није потребан“, наводи Карамарко.

Према његовим речима, то је вероватно рат у којем он (Милановић) треба да испадне херој, „јер у неким другим ратовима није ни учествовао“.

„То никако није добро за Хрватску“, каже Карамарко, наводећи да је ово европски проблем, па је Европа та која треба да се постави према Србији, „а не Хрватска на овај погрешан начин“.

„Милановић не брани никакве националне интересе. Национални интереси су угрожени ако мање зарађујемо. Погледајте шта је та ПР-овска магла. Откад се бавимо емигрантима, чији смо проблем могли да решимо на цивилизован начин, као што су друге земље то радиле, уопште више не причамо о господарству“, истиче Карамарко.

„Хајде, покушајте да размислите о томе колико се људи у ових десет дана иселило из Хрватске, колико је радних места нестало ових дана у Хрватској? А посебно сада када су спречили да хрватска роба негде иде да се продаје. Размишљамо ли о овим стварима које они желе покрити на такав начин да генеришу рат који је потпуно беспотребан? ЕУ је ту јасна – пуштајте људе, евидентирајте и радите оно што налаже и Даблински протокол и Протокол о имигрантима ЕУ. Све је јасно. Међутим, ово је један рат који очито треба послужити за њихову бољу позиционираност на изборима“, додаје он.

Хрватска мора да заштити своје интересе тако да заштити своје границе, наводи Карамарко.

„Треба поступати тако да људи који улазе у Хрватску буду евидентирани и да се даље транспортирају према Аустрији, Немачкој или где већ желе да живе. Хрватска треба да заштити свој интерес тако да пре свега штити господарски интерес. Третирају јадне људе попут лопте. Они пређу нашу границу, а они их спакују неком другом преко границе. Па то је срамота. Штитити хрватске интересе значи штитити европске и хрватске стандарде. То је оно што смо од самог почетка говорили – нека заштите границе“, закључио је Карамарко.

Извор: Вечерњи лист