Прочитај ми чланак

КАМПАЊА „БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ“: Председникова лична кампања противна закону

0

Кампања „Будућност Србије“ коју је најавио председник Србије Александар Вучић и која ће стартовати већ сутра (четвртак) обиласком Трговишта, Бујановца и Прешева представља својеврсни одговор владајуће већине опозиционим протестима, слажу се саговорници Данаса.

– Међутим, док поједини наши саговорници тврде да ће осим личне Вучићеве промоције ова кампања имати и све елементе предизборне кампање и контрамитинга, дотле они који подржавају актуелну власт објашњавају да овде није реч о контрамитингу чак ни у метафоричком смислу.

Бобан Стојановић, политички аналитичар, сматра да се Вучићева кампања може најбоље окарактерисати као функционерска преткампања уколико се распишу избори. „Она има и елементе контрамитинга, јер ће вероватно свуда доводити велики број људи. Вучић ће користити позицију председника и у ствари водити класичну кампању мимо свих формалних оквира и закона. Да ли ће ово бити увод у формалну изборну кампању, или ће представљати преткампању остаје да се види, али јесте свакако председникова лична кампања. У оба случаја су оне противне законима и морамо да видимо како ће медији и надлежне институције, Агенција за борбу против корупције која надгледа функционере, политичке активности и кампање, реаговати и како ће тумачити ту кампању. То што ће он представљати резултате говори још једном о потпуно окупираним институцијама и тоталној владавини једне особе без обзира на уставни положај“, каже Стојановић.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, међутим сматра да председник Србије најновијом кампањом у којој ће обићи велики број градова Србије заправо не крши Устав и законе. Он каже да осим што је Вучић председник највеће владајуће странке он је истовремено и председник републике и има право да се ангажује нарочито ако се зна да његов лични рејтинг носи СНС и владајући блок. „То није у супротности са Уставом, јер Устав то предвиђа. Када је Тадић имао пред уставним судом ту дилему, Уставни суд је заузео став да Тадић није у сукобу интереса као истовремени председник Демократске странке и председник државе. Уосталом партије су те које су носилац политичког процеса, а Вучић као лидер владајуће партије је и темељни чинилац у самој влади иако није њен део“, каже Анђелковић.

Он додаје да кампања „Будућност Србије“ јесте једна врста одговора опозицији, јер опозиција тврди да власт губи подршку и да истраживања нису адекватна. Владајући блок, наводи саговорник Данаса, сада жели да демонстрира истинитост истраживања тако што ће се грађани још у већем броју окупљати, знатно већем него што то опозиција успева да окупи.

Још један политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да та Вучићева кампања јесте нека врста одговора опозицији која протестује већ трећи месец, али да у свему томе нема елемената контрамитинга, чак ни у метафоричком смислу. Та кампања, према његовим речима, умногоме подсећа на ону Ђинђићеву акцију „Србија на правом путу“ из 2002. године када је тадашњи премијер обилазио Србију са министрима, говорећи о резултатима реформи.

Сличности између „Србије на правом путу“ и „Будућност Србије“ види и Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке, али она напомиње да ова Вучићева акција јесте демонстрација разарања институција.

„Та најава шпартања по Србији јесте комбинација контрамитинга и предизборне кампање. У Србији су протести у педесетак градова и општина, па једино имитацијом Ђинђићеве акције „Србија на правом путу“, АВ може некако да парира. Он као председник свих грађана никако не би смео да представља успехе Владе. Најава да председницу владе „води са собом“ ставља Брнабићеву у позицију приколице, и она, да има части и да до институције своје функције држи, не би на ову улогу статисте у властитој Влади пристала. То друштво ће једног дана неко изучавати као флагрантне примере свесног и намерног кршења свих демократских институција. А ЕУ и ОЕБС само нека и даље ћуте! И њихови аплаузи и ћутња ће бити по злу помињани“, истиче Рашковић Ивић.

Њен опозициони колега Бошко Обрадовић, лидер Двери, оцењује да је је кампања „Будућност Србије“ најбољи доказ да Влада не влада Србијом већ председник, који је и премијер и министар у свим министарствима. Ана Брнабић је, према његовим речима, само секретар Вучићеве Владе, а министри државни секретари. „Вучић је увек у кампањи и он не зна ништа друго да ради сем да се бави политичким маркетингом“, истиче Обрадовић.

Нико осим, Дубравке Филиповске, посланице СНС, најновију кампању владајуће већине и председника државе није желео да коментарише за наш лист. Игнорисана су наша питања да ли контрамитинзи председника воде у нову поделу земље, да ли ће председник обићи управо оне градове у којима опозиција протестује и да је његова кампања увод у предизборну кампању.

„Није реч о кампањи, већ је у питању део редовних активности председника државе и премијерке Ане Брнабић. О кампањи можемо да говоримо када се распишу избори, као што то није ни контрамитинг јер га не заказују две супротстављене стране у исто време и на истом месту. Разговор са грађанима о томе шта је до сада урађено као и који су њихови проблеми које треба решавати у интересу су грађана и добро је што председник и влада не беже од њих, већ су у непосредном контакту са њима и иду у сусрет њиховом решавању“, категорична је Филиповска.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!