Прочитај ми чланак

Како Вучић користи ванредна и редовна обраћања јавности?

0

Владавина Александра Вучића је по много чему специфична, али оно што је обележило протеклих девет година колико је на власти су честе, готово свакодневне редовне или ванредне конференције за новинаре које се увек драматично најављују, а на њима готово ништа епохално не каже.

Предмет обраћања актуелног председника Србије јавности је различитог карактера – од борбе против организованог криминала и „задавања ударца мафији“ (на сваких пет, шест месеци), преко „невиђеног“ успеха наше државе (најчешће на економском пољу израженом галопирајућим растом БДП-а „за разлику од земаља Европе“), до отварања деонице неког пута од пар километара.

Шта год да је повод конференција којима се не зна тачан број, сценарио је увек исти.

Председник се дужим монологом обраћа јавности, након тога следе новинарска питања где прва ускаче новинарка Пинка Гордана Узелац са по два-три питања у којима изражава захвалност и дивљење Вучићу, а потом му предочава шта су писали независни медији или је рекао неко од лидера опозиције, питајући га за коментар.

Он јој одговори наглашавајући да никада ништа ружно неће рећи, али… па потом крене да се „свађа“ са замишљеним противником, често износећи аргументе који се косе са истином.

Уколико пак неко са Н1 постави питање, председник ће споменути њихову антидржавну и опозициону политику, луксембуршки и ЦИА утицај, и слично.

Пропаганда, обрачун са критичким новинарима и одговарање на она друга, наручена питања, као и обраћање политичким противницима без њиховог присуства, одлика су сви досадашњи Вучићеви конференција за медије, које уживо преносе већина телевизија са националном фреквенцијом.

Бивши председник Србије Борис Тадић оцењује за Данас да Вучићев режим управља државом тако што је практично непрекидно држи у механизму у ком једно ванредно стање смењује друго.

– Ванредне конференције за штампу се организују у том смислу као инструмент за такво подизање тензија у друштву, којима онда увек следи оркестрирана медијска кампања обмањивања и застрашивања становништва. Напредњачки начин владања се своди на ту примитивну технику сталне производње својеврсних државних удара, којима ванредне конференције за штампу представљају само уводни чин и када их режим организује треба да знамо да или им следи нека форма државног удара и ванредне ситуације или се ради о већ рутинском испирању мозга и учвршћивању култа личности – истиче Тадић.

Он додаје да се тим „непрекидним спектаклом“ увек прикрива нека пљачка или афера друге врсте.

– У време мог мандата таквог примитивног понашања и начина владања није било, не само због тога што сам се и лично гадио таквог понашања, већ и због тога што је систем власти у мом мандату био постављен на дијаметрално супротним основама и филозофији од Вучићевог. Јавности сам се обраћао само онда када је заиста било неопходно обраћање председника, а данас када се Вучић обраћа вишесатно грађанима сваки дан, заправо је изгубљена и дискредитована функција јавног обраћања шефа државе, која има важну улогу у сваком нормалном друству – закључује Тадић.

Политичар и уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић каже за наш лист да су бројне конференције Александра Вучића, а у последње време и премијерке Ане Брнабић, апсолутни преседан не само у нашој него и у широј политичкој пракси.

– У овој мери и количини, и са оволико бесмислени разлога за готово свакодневна јавна обраћања, не постоји сличан пример у свету. Ако је Трамп од Твитера направио политички формат, онда је Вучић то учинио са свакодневним конференцијама за медије. Оне су за њега средство политичке борбе. Не зна се шта је скандалозније, да ли њихова учесталост или њиови поводи – указује Вукадиновић.

Према његовим речима, та обраћања имају искључиво пропагандни карактер и стварање психозе и ванредног стања.

– Те конференције привлаче пажњу, уз медијски третман које имају јер се емитују уживо на већини телевизија са националном фреквенцијом, и увек су најављене као нешто драматично, изузетно. Нико од Вучићеви претходника није у тој мери сазивао ванредне конференције. Милошевић је то учинио када је почињао рат и када је почело бомбардовање, а Борис Тадић када је ухапшен Ратко Младић – подсећа наш саговорник.

Вукадиновић додаје да је врхунац апсурда недавна ванредна конференција премијерке Ане Брнабић због наводно лажне вести, и да ми колективно живимо у „апсурдистану“.

Потпредседник Странке слободе и правде Борко Стефановић оцењује за Данас да је сврха учесталих и бројних Вучићевих конференција за новинаре отимање најбољих термина на телевизијама са националном фреквенцијом „за голу режимску пропаганду и тровање грађана Србије лажима“.

– Није им доста што су у свим блоковима информативног програма на свим телевизијама са националном фреквенцијом, већ на овај начин узурпирају остатак простора, кршећи чак и овакве законе. Њима треба грађанин који верује да кад преседник нешто каже на ТВ, то мора бити истина. Тако манипулишу људима и варају их да не би видели ужасно стање Србије коју је ова власт направила – закључује Стефановић.

Гуњић: Да се не опустимо и да му се дивимо

Главни уредник Цензоловке Перица Гуњић оцењује за Данас да бројне конференције за новинаре председника Србије служе да се случајно не опустимо и заборавимо да имамо најбољу власт у најуспешнијој земљи у Европи.

– За њу има не само да гласамо, него и да јој се дивимо до избезумљења. Свако ко се усуди да буде сумњичав, има да буде затрпан катраном и перјем са националних фреквенција, које су у најбољој земљи свих времена и свих светова сада приватно власништво а не јавно добро – ироничан је Гуњић.