Прочитај ми чланак

Како су државне виле завршиле у рукама СНС бизнисмена: Трговац оружјем, Арапин…

0

Неке од највреднијих државних некретнина којима је газдовало Друштво за изнајмљивање непокретности ДИПОС, продате су тајкунима који уживају велику заштиту Српске напредне странке. У државним луксузним грађевинама, сада се башкаре трговац оружјем Слободан Тешић, Вучићев кум Никола Петровић и милијардер из Емирата Мухамед Алабар. Услови под којима су стекли власништво над државним вилама обавијени су тајном, тако да јавност не зна по којој цени је држава отуђила своје вредне некретнине.

Никола Петровић, бизнисмен и кум председника Србије Александра Вучића, у марту 2023. нашао се у центру афере “мекларен”, када је својим скупоценим мерцедесом, под дејством алкохола и наркотика изазвао саобраћајну несрећу, још увек није одговарао пред законом за изазивање тог удеса у коме су лакше повређене две особе.

Повлашћени статус у односу на све друге грађане Србије омогућиле су му блиске везе са режимом, преко којих добија милионски вредне државне послове, а између осталог, омогућено му је и да дође у посед луксузне државне виле на Кошутњаку.

Прво плаћао кирију, а онда постао власник

У време док је био директор државне компаније “Електромреже Србије” Никола Петровић изнајмљивао је државну вилу од ДИПОС-а. Како је писао КРИК, његова месечна плата, у то време, износила је у просеку око 1.700 евра, а готово целу је морао да потроши на кирију, која је била око 1.600 евра.

Када је ДИПОС најавио продају те виле, спекулисало се да ће купац бити управо Вучићев кум, али је он то тада негирао.

Према писању КРИК-а, ДИПОС је вилу у елитном делу Кошутњака од 182 квадрата, понудио на продају по цени од око 312.000 евра.

И заиста, Никола Петровић није доставио понуду за куповину виле, која је на крају продата Младену Вуковићу, власнику једне маркетиншке агенције.

Међутим, до обрта долази месец дана касније, када је Петровићева супруга откупила вилу од Вуковића.

КРИК је објавио и да се Петровићи, чак две године после куповине нису званично укњижили као власници. Нема података ни колико су платили ову луксузну некретнину.

Уз државну вилу на Кошутњаку, Никола Петровић је власник и виле на Дедињу коју је изградио на парцели од 22 ара.

Вила на Дедињу, према писању КРИК-а има 1.325 квадрата. а процењена вредност плаца и некретнине је око четири милиона евра.

Трговац оружјем купио две државне виле

На Дедињу се скућио и контроверзни трговац оружјем Слободан Тешић, који се већ годинама налази на црној листи Министарства финансија Сједињених Америчких Држава.

И он је дошао у посед државне виле, коју је претходно изнајмљивао од ДИПОС-а.

Непосредно уочи оглашавања продаје, Тешић је продужио уговор о изнајмљивању до 2043. године, па је у старту био у предности. У случају да је неко други купио вилу, због уговора о изнајмљивању, добио би Тешића за подстанара све до 2043. године.

Луксузна вила које се домогао трговац оружјем, налази се у Маглајској улици, а целокупан комплекс који има гаражу, помоћне просторије и сутерен простире се на 625,7 квадрата.

Није познато колико је Тешић платио ову некретнину, али је у огласу који је објавио ДИПОС, наведено да се објекат продаје по почетној цени од 4.47 милиона евра.

Овај трговац оружјем пазарио је и вилу у Михаила Мике Јанковића. И овај објекат је био под теретом закупца, али наводно није реч о Тешићу. У Републичкој дирекцији за имовину речено нам је да је он објекат у Михаила Мике Јанковића платио 2.510.000 евра, што је 2.372 евра више у односу на почетну цену.

Слободан Тешић је под санкцијама САД-а од 2017. године, које су га означиле као једног од “највећих трговаца оружјем и муницијом на Балкану“. У образложењу америчког Министарства финансија наведено је да је Тешић, директно или индиректно давао мито и финансијску помоц́ како би обезбедио уговоре о наоружању са разним земљама.

Ипак, иако на америчкој црној листи, Тешић у Србији “ужива” велику заштиту владајуће странке, па и привилегије. Српско Министарство спољних послова Србије, својевремено је Слободану Тешићу доделило дипломатски пасош.

Државна вила у Ужичкој у рукама милијардера из Емирата

Овај арапски милијардер нашој јавности је познат као један од инвеститора у Београду на води, али и као човек кога је председник Србије Александар Вучић у више јавних обраћања називао “својим пријатељем”.

Евидентно је да је вила у Ужичкој променила власника, што се може видети и увидом у Катастар, али се не зна по којој цени и под којим условима је арапски бизнисмен дошао у посед ове некретнине.

У Катастру се као ималац права над објектом у Ужичкој 38 наводи фирма „АНХ Холдинг лимитед“, а у Решењу Републичког геодетског завода из октобра 2023. године, пише да је Република Србија као досадашњи ималац права обрисана, а да је право својине уписано на корист фирме из Уједињених Арапских Емирата.

Дакле, куповина је “озваничена” уписом у надлежне регистре, али се представници власти о овој трансакцији нигде нису оглашавали, што у јавности отвара сумњу да је цео поступак урађен у строгој тајности.

Не зна се да ли је вила продата по тржишним и реалним условима, или је државно власништво отишло испод цене.

Мухамед Алабар у Србији је најављен као инвеститор пројекта “Београд на води”, међутим до сада нико из власти није обелоданио колико је овај милијардер уложио у пројекат који званично финансира.