Прочитај ми чланак

КАКО СЕ СТРАНКЕ КОТИРАЈУ НА ФЕЈСБУКУ, кога највише прате

0

srpski politicari na fejsbuku

Кампање политичких партија су се, у поређењу са периодом после расписивања избора, захуктале и на Фејсбуку, а Војислав Шешељ, Двери и СНС и даље доминирају, наводи се у анализи агенције за праћење и анализу медија Клипинг.

Од до сада проглашених предизборних листа, СНС је и даље најпраћенија на овој друштвеној мрежи са 110.442 пратиоца, што представља раст од три одсто у поређењу са 16. мартом ове године.

Приметан раст броја пратилаца бележе и Српска радикална странка за пет одсто и Двери за три одсто, док број пратилаца осталих партија или стагнира или бележи благи раст у протекле две седмице.

Поједине партије су акценат у Фејсбук кампањи ставиле на своје лидере, па тако Чедомир Јовановић, иначе српски политичар са највише Фејсбук фанова, има чак 113.727 пратилаца, односно 24 пута више од сопствене странке.

За Јовановићем по броју пратилаца следе Борис Тадић са 112.983, Aлександар Вучић са 107.058 и Војислав Шешељ са 94.036 пратилаца.

Када је о активности странака реч, у периоду од 24. до 30. марта најчешће су са својим симпатизерима комуницирале Двери и то 79 пута.

За њима следе СНС са 60, ЛДП са 38 и СРС и ЛСВ са по 37 постова.

И даље су на Фејсбуку најмање активни у Демократској странци Србије, пошто су за седам дана свега девет пута упутили поруке својим пратиоцима на овој друштвеној мрежи.

Пратиоци и симпатизери Српског покрета Двери су, попут своје странке, били најактивнији и када су интеракције, односно свиђања, дељења и коментари у питању. Број интеракција на званичној Фејсбук страници овог покрета у анализираној седмици износио је чак 68.936 интеракција, што је за готово 50 одсто више у одосу на период од 10. до 16. марта.

По броју интеракција, за Дверима следе напредњаци са 39.770 и радикали са 35.220 свиђања, дељења и коментара, указује агенција Клипинг.

Од званичних страница политичара, на Фејсбуку је најактивнија страница Војислава Шешеља, на којој је за седам дана забележено чак 92.707 интеракција, што је 2,5 пута више него на страници СРС.

Већи број интеракција на страници лидера него на страници странке има и Чедомир Јовановић и то за чак 7,5 пута, док СНС и СДС у знатно мањој мери користе популарност страница својих лидера, навео је Клипинг.

Извор: Н1 Србија