Прочитај ми чланак

КАКО СЕ МАЛИ БОРИ ДА МЛАДИ ОСТАНУ: Још једна агенција за запошљавање „ботова“

0

Партијско запошљавање је један од кључних разлога због којих млади беже из Србије, а агенција која би требало да брине о њиховом повратку, чини се, управо представља разлог њиховог одласка.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је у Сарајеву да је задржавање младих у земљи кључна економска политика и најавио да Влада оснива још једну агенцију, овог пута за циркуларне миграције.

Како је најавио Мали, нова агенција би имала задатак да младима који планирају да остану у Србији понуди перспективу, али и онима који из иностранства желе да се врате понуди алтернативу.

Фото: Н.С.

– Најважније да људи осете оптимизам, да осете да постоји потенцијал, да они своје снове заиста остваре, да нађу посао у Србији. Хиљаде младих људи ту иницијативу је већ прихватило. И не планирамо да се зауставимо, стотину милиона евра имамо за развој иновативних делатности, за старт-апове, инвестиције у институте, у истраживање, рекао је Мали.

Подсећамо, актуелна власт је још доласком 2012. најавила укидање великог броја владиних Агенција, што до данас није учињено. Напротив, најављују оснивање нових, а самим тим и нових радних места за кадрове владајуће коалиције.

Партијско запошљавање је један од кључних разлога због којих млади беже из земље, а агенција која би требало да брине о њиховом повратку, чини се, управо представља разлог њиховог одласка.

Мали је најавио и олакшице за све младе који би да се отисну у предузетничке воде односно неплаћање пореза првих годину дана. С друге стране, готово у истој реченици, српски министар финансија похвално истиче да Влада Републике Србије опредељује још више новца за субвенције страним компанијама које долазе у Србију. Поставља се питање зашто млади људи из Србије са добрим идејама за бизнис не добијају субвенције државе уколико се размишља о начину задржавања младих у Србији?

Да ли је оснивање Агенције за циркуларне миграције још једно место за ухлебљивање партијских кадрова или ће од ње бити неке конкретне користи, остаје да видимо у скоријој будућности. Досадашња пракса показале је супротно.