Прочитај ми чланак

Како је власт покушала да заташка аферу “Јовањица”

0

Афера “Јовањица”, односно откривање имања на коме је крајем 2019. године заплењено скоро четири тоне опојне дроге, по свему судећи, најболнија је тачка актуелног режима. Власт у протеклих неколико година безуспешно је покушавала да заташка аферу фабриковањем нових, попут случаја прислушкивања председника Александра Вучића и навода о малверзацијама опозиционара Драгана Ђиласа, а како политичар Мирослав Алексић истиче за Нова, “Јовањица” је трн у оку власти из простог разлога - реч о државном пројекту.

На самом почетку избијања афере јасно је било да производња опојне дроге на имању “Јовањица” није могла да се одвија без знања државног врха. За цео случај сазнало се након што је потпредседник Народне странке Мирослав Алексић упитао надлежне органе због чега се нису огласили поводом рекордне заплене марихуане, а потом указао на наводне везе између већинског власника “Јовањице” и породице председника Александра Вучића.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/Radio televizija Vojvodine

Иако је тужилаштво негирало поменуте наводе, тврдећи да су нетачне изјаве да је Колувија непосредно након хапшења звао Андреја Вучића, брата председника, оркестрирана кампања да се скрене пажња јавности с “Јовањице” и њеног повезивања с врхом државе и даље траје.

Један од покушаја дефинитивно је била афера прислушкивање председника, која до данас није добила епилог. Председник Вучић тврдио је да је дуго, тачније више од годину дана, прислушкиван и да поседује снимке сопствених разговора који доказују ту тврдњу.

Наводи о афери прислушкивање дошло су убрзо након што је власник плантаже “Јовањица”, Колувија, оптужио поједине припаднике МУП-а да су му нудили да призна да је радио за брата председника Србије Андреја Вучића, али и да су фалсификовали доказе против њега.

О прислушкивања је причао и министар полиције Александар Вулин, тврдећи да ће кривци морати да одговарају, те да су тужилаштву предочени сви докази. Међутим, данас, односно месецима након избијања афере, чини се као да иста није ни постојала – помака нема.

Ни лансирање афере Маурицијус, у којој је власт, потпомогнута режимским таблоидима, тврдила да опозициони лидер Драган Ђилас има рачуне на Маурицијусу и у Швајцарској на којима је више милиона евра, није успела да скрене пажњу с “Јовањице”.

О томе најбоље сведочи укључивање Вучића у програм на телевизији “Пинк”, марта ове године, када је упитао о наводним рачунума опозиционог политичара и то након што се потегла прича о „Јовањици“.

Болна тачка режима

Вучић је том приликом изјавио да је спреман да иде на полиграф и одговара на питања о случају „Јовањица“ и позвао лидера Странке слободе и правде да одговори да ли има рачуне у Швајцарској и на Маурицијусу, што је Ђилас већ негирао.

Потпредседник Народне странке, Алексић, у разговору за Нова истиче да је “Јовањица” режиму болна тачка јер је у њој директно откривена веза државе и криминалаца.

“”Јовањица” је несумњиво државни пројекат, а он не може да се реализује без структуре власти. Случај “Јовањица” је највећи проблем за режим јер се кроз истрагу дошло до људи из безбедносних служби који су директно учествовали у производњи. Оно што је основно, јесте да је очигледно да је Безбедносно-информативна агенција (БИА) директно учестовала у производњи марихуане, зато и инсистирам на улози Мирка Шкера, који је у време откривања био шеф београдског центра БИА, а кога су потом “склонили”. Поставља се питање да ли је заправо Шкеро био директна веза између политичара и производње на “Јовањици””, пита се Алексић и додаје:

“”Јовањица” је болна тачка је ту имамо откривену улогу државе у поменутој афери, председника који је се сусретао с Предрагом Колувијом на сајмовима.. Њима је “Јовањица” велики проблем јер је раскринкано да је држава учествовала у производњи. И зато сада Српска напредна странка, помоћу адвоката Владимира Ђукановића, ради на пројекту легализације “Јовањице”, а не марихуане, како тврде. Циљ свега је ослобађање Предрага Колувије, односно да се спречи да он проговори”, истиче Алексић.

И случајем хапшења групе Вељка Беливука, фебруара ове године, власт је покушала да скрене пажњу јавност с “Јовањице”. Тако је у периоду од фебруара до августа чак неколико оптужених за “Јовањицу” пуштено из притвора. Тренутно се у притвору, од 18 осумњичених који се повезују с “Јовањицом”, њих 15 пуштено на слободу.

Више од 100 сведока, политичари изостали

Подсетимо, током суђења за “Јовањицу 1” тужилаштво је предложило више од 100 сведока, међутим, на списку се не налази ниједан политички фунционер. Познато је да су поједини представници власти и фунционери Српске напредне странке, попут Александра Вулина и Зорана Бабића, обилазили имање “Јовањица”, о чему сведоће фотографије на друштвеним мрежама.