Прочитај ми чланак

Како је СТРАХ од изборне крађе УЈЕДИНИО ОПОЗИЦИЈУ

0

izbori1Готово комплетна српска опозиција (ЛДП, ЛСВ, СДС, ДСС и Двери, “Доста је Било”) ујединила се неколико сати по затварању биралишта и остала здружена читаву ноћ. Повод ове необичне слоге је сумња у регуларност избора.

Опозиционари су се најпре састали у просторијама ДС-а на Теразијама, где су сели за исти сто поводом наводне изборне крађе. У једном тренутку одлучили да преко телевизије групно погледају пренос конференције за медије РИК-а. Када су схватили да преноса неће бити, заједно са новинарима упутили су се у стару зграду Скупштине Србије, где се конференција одржавала.

Чекајући најновије резултате Пајтић и Тадић срдачно су разговарали и позирали пред фоторепортерима, а Александра Јерков из ДС-а стала је раме уз раме са Бошком Обрадовићем из Двери. Док се Тадић осмехивао, Саша Радуловић је озбиљног израза лица шетао кроз салон.

А сви су причали о нерегуларностима и бодрили једни друге да ће се изборити за прелазак цензуса. Једино су демократе биле сигурне да ће проћи у парламент и управо они су стали у одбрану свих осталих странака.

– Ако се било коме оспорава један једини глас, а очито је да се неколико листа налази у позицији да им се оспорава цензус због само неколико стотина гласова, и очито је да је било крађе гласова, Демократска странка ће апсолутно бити солидарна и подржати сваког ко се бори за право гласа и сваког ко се бори за сваки глас грађанина Србије. Због тога смо спремни да учествујемо у прегледу свих записника са локалних парламентарних, покрајинских избора – казао је Пајтић рано јутрос.

Питања која је опозиција упућивала председнику РИК-а Дејану Ђурђевићу била су: због чега нема ТВ преноса конференицја, зашто се касни са обрадом података, шта се дешава са записницима који се враћају бирачким одборима на исправку и ко их потписује када су чланови распуштени. Сметало им је и то што само парламентарне странке присуствују пребројавању гласова са Косова и Метохије.

Пајтић је најавио борбу “политичким средствима и протестима”, као и обраћање међународној заједници. Челници опозиције сложили су се да ће евентуално одржавање протеста зависити од тога како ће се “развијати ствари”. Спомињали су и да им протести нису циљ, али да им нису ни страни.

Били су сложни и у погледу резултата избора које су међусобно поредили, а који се по њиховим наводима разликују од ЦЕСИД-ових и СНС-ових.

Санда Рашковић Ивић казала је да “Вучић води ову земљу ка једнопартијском систему”, док је Бошко Обрадовић говорио о “методама изборног инжењеринга”.

-Шта у овом тренутку ради СНС? Покушава да свој резултат, који је једва преко 40 посто , подигне на преко 50 посто тако што би смањио наше изборне резултате за толико – објаснио је Обрадовић, додајући да се све то ради у току ноћи када јавност не прати рад РИК-а.

И Саша Радуловић уверава да је “СНС ближе 40 посто, него 48 до 49 посто, колко сада говори”.

Тадић је казао да се крађом избора руши правни систем.

Део опозиције напустио је зграду парламента око 3.40 сати, а део (међу њима и Саша Радуловић) је остао да прати бројање гласова.

Извор: Блиц