Прочитај ми чланак

Како је пала Весна Меденица, најмоћнија жена Миловог режима

0

Председница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица поднела је оставку, 13 година након што је први пут изабрана на ту функцију. “Као што сам се у досадашњој каријери искрено, професионално и одговорно односила према сваком отвореном питању, пружам последњи допринос и лични печат решавању питања избора председника Врховног суда. Из тих разлога, поступајући у складу са чланом 106 Закона о Судском савету и судијама, тражим да ми престане функција судије и председника Врховног суда Црне Горе”, саопштила је она.

Оставка једне од најмоћнијих жена у Црној Гори у чијим је рукама, према мишљењу многих, кључ свих афера Мила Ђукановића, уследила је након што је Европска комисија у Извештају о напретку изразила забринутост због начина на који је Судски савет 2019. године тумачио Устав и тиме дозволио да Меденица за председницу Врховног суда буде изабрана трећи пут. Трећи избор Меденице је узбуркао страсти на јавној сцени. Судски савет једногласно је изабрао Меденицу, док су се бројне политичке партије, али и истакнути правници противили њеном реизбору.

Vesna Medenica Foto: Printscreen/YouTube/CEDEM

Њену оставку прокоментарисао је и потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић на Твитеру. Абазовић је уз вест о оставци Меденице написао “Промене на свим нивоима. Хвала, довиђења!“.

Ко је Весна Меденица?

Весна Меденица је на високим правосудним функцијама скоро две деценије. На чело Врховног суда стигла је са позиције врховне државне тужитељке, коју је обављала од 30. јула 2003. до децембра 2007. године. У истом периоду била је и председница Тужилачког савета Црне Горе. Била је у два мандата заменица Вишег државног тужиоца у Подгорици, као и на челу Судског савета – од априла 2008. до јула 2014. На чело судства стигла је гласовима владајуће коалиције.

Душко Кнежевић, дугогодишњи пријатељ и сарадник председника Црне Горе Мила Ђукановића, изнео је недавно детаљ који је открио како је партија Мила Ђукановића контролисала правосуђе.

Наиме, пише Монитор, Кнежевић је саопштио да је Меденица 2007. године, на захтев тадашње управе Телекома, као тадашња Врховна државна тужитељка, констатовала да нема ништа спорно код два консултантска уговора, преко којих су, како је рекао “Мађари потплатили прву фамилију да би за мале паре добили Телеком”.

Да су ти консултантски уговори спорни констатовала је и америчка Комисија за хартије од вредности, али и сами Мађари, годинама касније. Тај папир, који Кнежевић поседује, Меденица је, према његовим тврдњама, потом факсирала и самом Ђукановићу.

“Овакво понашање тужилаштва данас није ништа ново, а папир који делим са јавношћу показује да је оно заробљено и контролисано одавно. Све што је Меденица тада радила да би спасила прву фамилију од афере Телеком координирала је Ана Ђукановић, односно њен брат, тадашњи премијер Мило Ђукановић. Тако је и овај документ, који је Меденица припремила на формални захтев управе Телекома, са факса Тужилаштва послат у кабинет Ђукановића, одакле је и доспео у мој посед”, рекао је Кнежевић.

Да је пријатељца са премијеровом сестром која се нашла у центру афере Телеком, када су је америчке финансијске институције актуелизовале, Меденица је признала у парламенту 2007, револтирана критикама како је управо због приватних веза са сестром Мила Ђукановића постала државна тужитељка. То пријатељство Меденица је јавно признала, рекавши да је поносна због тога.

Афере и “пријатељи”

Пријатељстава са врхом режима и тајкунима блиским власти није се никада јавно одрицала. А пријатељи су се често налазили у центру афера које је морало да разреши правосуђе. Све се, међутим, завршавало на обострано задовољство – пријатељи су остајали ван домета правосуђа, а Меденица на високим правосудним функцијама.

Тако се недавно сазнало и да је пријатељица са Зораном Ћоћом Бећировићем, контроверзним бизнисменом у блиским везама са врхом власти, односно Ђукановићем.

НВО МАНС је обелоданио да Меденица, годинама, у свом имовинском картону таји приход од близу 140.000 евра, остварен 2015. године у пословном аранжману са Бећировићем. Осим што је та афера остала још отворена, отворено је и питање колико је пријатељство Бећировића са председницом Врховног суда и некадашњом врховном тужитељицом помогло овом тајкуну у бројним аферама у чијем се центру нашао, а о којима је требало да пресуди црногорско правосуђе.

Меденица је, између осталог, као Врховна државна тужитељка одбацила више притужби и пријава које су се односиле на приватизацију хотела Авала у Будви и продају имовине Ски центра Бјеласица у Колашину, у којима је главну реч имао Бећировић или његова некадашња фирма Бепплер & Јацобсон, у којој је он имао једну акцију више од 25 одсто власничког удела.

А бити пријатељ са Весном Меденицом, није мала ствар. Монитор је, годинама, пратио рад Весне Меденица. Више пута објављена су и сведочења о томе да је ведрила и облачила правосуђем, и да су многа судска намештења била под њеном контролом.

Меденичина пријатељства платило је само правосуђе и владавина права. И грађани. Који су у пар наврата плаћали и Меденичине личне афинитете и потребе. Као онда када је о трошку грађана 2013. године оперисала дискус у Швајцарској, на шта није имала право. Или када је у Турској, где је била на службеном путовању, о трошку грађана, срела свог омиљеног глумца из турске серије и сликала се с њим.

Сукоб са министром правде

Њен трећи мандат на челу Врховног суда обележила је и жестока полемика са министром правде Зораном Пажином.

Пажин је још у јуну рекао да очекује од председника судова који су изабрани за трећи мандат, међу којима је и председница Врховног суда Весна Меденица, да се повуку са тих позиција. Меденица је моментално реаговала и рекла да је изјава министра правде Зорана Пажина директно утицала на независност црногорског судства, подсећа ЦДМ.

“Оно што је министар правде у једном акту кроз изјаву рекао, директно је утицало на самосталност судске гране власти”, рекла је тада Меденица.

Некретнине

Медији су писали да су државни органи у периоду од 1999. године три пута решавали стамбено питање Весне Меденице. Она је 2018. добила од Владе стамбени кредит од 40.000 евра по повлашћеним условима, који је отплатила одједном – али петоструко нижи износ. Наиме, медији су пренели да је Меденица на име месечних рата одједном исплатила 6.800 евра и тиме отплатила кредитни дуг према Влади.

Она је, како показују доступни подаци, 1999. године од државе добила стан од 80 квадрата по повољним условима на ексклузивној локацији у Подгорици и њега је касније поклонила кћерки. Меденици је тај стан додељен на коришћење по основу закупа на неодређено време, да би га потом откупила од државе, такође по повољним условима.

Мрежа за афирмацију невладиног сектора поднела је почетком године Вишем државном тушилаштву у Подгорици кривичне пријаве против Милоша Меденице, сина Весне Меденице и његовог пословног партнера, тиватског бизнисмена Рада Арсића, због сумње да су узурпирали део државне својине у Крашићима и на њој нелегално градили.

Мештани Крашића пријавили су да је један од два завршена сегмента прве фазе новог лунго маре шеталишта у том месту, у дужини од тридесетак метара, буквално је одсечен и одузет и Општини Тиват као инвеститору тог јавног комуналног објекта и грађанима као његовим корисницима. Радници су наиме, на обали испод две велике туристичке виле што се праве у близини некадашњег кафића “Посејдон“, тада сазидали два оградна зида од бетонских блокова и на тај начин пресекли ново шеталиште.

Како бити моралан кад су плате прениске

Меденица је више пута истицала да коментарисање пресуда представља притисак на судове. Остаће запамћена њена изјава да неће дозволити да судске пресуде коментаришу они који никада нису ни ушли у судницу. Меденица је често говорила и о материјалном положају судија и њихове зараде.

“Уколико желимо да имамо моралног, аутономног и образованог судију за то је, такође, потребно улагање. Њихова плата је 1.000 евра. Нико од младих судија нема решено стамбено питање, а од тога издвајају 250 или 350 евра за станарину. Да ли можемо гарантовати да је судија са 650 евра и са обавезом да 250 предмета заврши за годину дана може сачувати своју моралност и аутономију”, рекла је раније Меденица и додала да се корупција спречава само добром и стабилном платом.

Foto: printscreen instagram@bjelasica_mountain

Одевне комбинације и коњ који се пропиње

Осим аферама, Меденица је пажњу јавности привлачила и одевним комбинацијама, али и фотографијама са пропетим коњем, које су постале прави хит на друштвеним мрежама.

Кратко из биографије

Меденица је за председницу Врховног суда трећи пут изабрана 18. јула 2019.

Први пут је у Скупштини за председницу Врховног суда, како пише у њеној биографији, изабрана 19. децембра 2007. године, а на предлог тадашњег председника државе (Филипа Вујановића), председника парламента (Ранка Кривокапића) и премијера (Жељка Штурановића).

Весна Меденица рођена је у Колашину 17. јула 1957. године, где је завршила основну и средњу школу. Дипломирала је 1980. на Правном факултету у Подгорици.

Радила је у Основном суду у Колашину. У два мандата била је председница Основг суда у Колашину, а потом је именована за судије Вишег суда у Подгорици. За Врховног државног тужиоца је изабрана 2003. године.