Прочитај ми чланак

КАКО ДАЉЕ: Председници Николић и Путин 40 мин. о економији

0

Vladimir Putin, Tomislav Nikolic

Председник Русије Владимир Путин је у телефонском разговору председника Николића детаљно известио око гасовода Јужни ток и гасовода који ће ићи преко Турске.

У разговору, вођеном на иницијативу руског председседника, који је протекао је у веома срдачној и пријатељској атмосфери и трајао више од 40 минута, председник Николић је објаснио саговорнику како би се обустављање Јужног тока одразило на енергетску стабилност Србије и изразио наду да та одлука ипак није коначна, саопштила је Прес служба председника Републике.

Терзић: Русија и ЕУ морају још једном преговарати о Јужном току

Потребни су нови преговори између Русије и ЕУ о наставку рада на гасоводу Јужни ток, и гасовод треба да прође кроз Србију, изјавио је српски амбасадор у Москви Славенко Терзић.
Јужни ток је пројекат од националног значаја, он треба да гарантује не само енергетску безбедност земље, већ и енергетску безбедност југоисточне и централне Европе.
Владимир Путин је 1. децембра за време посете Турској изјавио да у насталим условима, због неконструктивног става ЕУ, Русија неће наставити рад на том пројекту.

„Реперкусије такве одлуке биле би далекосежне и негативно би се одразиле на читаву нашу економију“, подвукао је председник Србије.

Николић је известио председника Руске Федерације које количине гаса су потребне Србији и да би било добро увести Толинг систем.

Председник Николић изразио је приврженост Србије пријатељству са Руском Федерацијом и истакао да пријатељи једни друге никада не кажњавају, а посебно не у периоду кризе, наведено је у саопштењу.

Два председника су разговарали и о другим темама, међу којима је и пројекат „Петрохемија“, а Николић је замолио да се обезбеди снабдевање гасом хемијске индустрије Србије по повољнијим ценама.

Званичници Гаспрома и Русије стављају до знања да је по питању Јужног тока више стављена тачка, него зарез, јавља наша дописница из Москве.

„Веома нам је значајна подршка око формирања Руског инвестиционог фонда чија би средства била намењена пољопривредној производњи и фармацеутског индустрији оријентисаној ка руском тржишту“, рекао је председник Николић.

„Радује ме што је робна размена значајно увећана у протеклом периоду“, нагласио је Путин и изразио спремност да прихвати инцијативу председника Србије да се прошири листа производа који се извозе без царине у Руску Федерацију.

„Што се тиче аутомобилске индустрије, начелна сагласност постоји и та одлука ће ускоро бити донета“, истакао је председник Руске Федерације.

Путин се захвалио Николићу, изразивши дубоку приврженост свом саговорнику као личном пријатељу и председнику народа који необично воли, наведено је у саопштењу из кабинета председника Србије.

„Јужни ток – више тачка него зарез“

Званичници Гаспрома и Русије стављају до знања да је по питању Јужног тока више стављена тачка, него зарез, јавља дописница Б92 из Москве.

Шеф „Гаспрома“ оптужио ЕУ за отворену блокаду „Јужног тока“

Шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер изјавио је, да је отворена блокада „Јужног тока“ била смишљена политика ЕУ.
Према његовим речима, напуштање пројекта није повезано са захтевима ЕУ који се тичу трећег енергетског пакета, већ са недобијањем дозволе за изградњу од стране Бугарске.
Инфраструктура Гаспрома, вредности 4 милијарде евра, изграђена у Русији за „Јужни ток“, биће потребна за пројекат гасовода у правцу Турске“, нагласио је Милер.

Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Србије Томиславом Николићем и мађарским премијером Виктором Орбаном о перспективама енергетске сарадње.

У руским медијима је данас објављено такође само кратко саопштење, које је преузето са странице председника Путина, где се каже да је разговора било.

Председници три земље су, како се наводи у саопштењу Кремља, размотрили билатералну сарадњу и даљи рад у енергетској сфери у светлу обуставе пројекта Јужни ток, пренео је Тасс.

У Русији се, када се говори у Јужном току, акценат ставља на то колико је земаља незадовољно због прекида његове изградње, јавља дописница Б92.

Медији су вест пренели под насловима „Будућност без Јужног тока“, „разговори о ситуацији око Јужног тока“ или „Шта даље без Јужног тока“.

Медији подсећају да се у Србији надају да ће бити настављено са градњом Јужног тока, а да Мађарска за све криви ЕУ, и тражи алтернативна решења.

У медијима је приметно да се истиче да је ЕУ крива за све, јер је показала нефлексибилност по овом питању.

Јужни ток је тема и сутрашњих разговора премијера Србије Александра Вучића са руским колегом Димитријем Медведевим.

(Танјуг, Б92, Глас Русије, фото: Миша Јапаридзе)