Прочитај ми чланак

Како ће изгледати Вучићево „повлачење“ са чела СНС: На помолу нова превара…

0

Иако је у више наврата обећао да ће се повући са места председника Српске напредне странке, Александар Вучић и даље држи на „тихој ватри“ како припаднике ове партије, тако и све грађане Србије. Упоредо, председник је помињао оснивање новог покрета, који ће интегрисати више странака, покрета и организација, а за који још увек не знамо ни када би могао да буде формиран. Како тврди извори Нове, Вучић ће се највероватније повући са чела СНС, али никада неће напустити странку и преузеће лидерство новог покрета. Укратко, ништа се суштински неће променити, нити ће Вучић остати без водећих позиција.

У свом обраћању на почетку нове 2023. године, председник је још једном говорио о повлачењу из странке. И као до сада, нисмо добили никакве гаранције нити прецизне рокове. Лидер СНС Александар Вучић на годишњој конференцији поручио је да следеће године неће бити председник СНС и да се више неће кандидовати за водеће позиције.

Foto: print screen Pink

„Ово је мој последњи мандат и нећу да мењам Устав. Следеће године нећу бити ни председник политичке партије. Мој посао је да будем на страни грађана и оволико колико још могу то ћу да чиним на најбољи могући начин упркос тешким приликама са којима се суочавамо“, казао је Вучић.

Упоредо са Вучићевим изјавама о повлачењу из СНС, председник је почео да „опипава“ терен и спомиње опцију формирања новог, ширег политичког покрета у који би ушли и СНС, али и друге заинтересоване партије и покрети које би према речима Вучића, делили исте вредности, програм и идеје.

„Верујем да ће на следеће изборе изаћи један велики, широки, народни покрет за слободну државу Србију који неће да буде међу овим деснима, који штете Србији једнако колико и ови лево. Већ један покрет пристојних, озбиљних, рационалних људи који ће гледати како да чувају своју земљу и неће нас уводити у ратове тек тако и неће да нас уводе у снакције тек тако. Али који неће ни да предају српску земљу да би се удворили неком другом“, изјавио је Вучић.

Гостујући у децембру на РТС-у, Вучић је нагласио да је све још увек у фази идеје.

„Покрет је шира идеја, треба да га чине друге странке и појединци, како би се направио јасан програм. То треба да буде једна шира идеја на дужи временски рок“, објаснио је Вучић.

Аналитичарима али и познаваоцима прилика одмах је пала на ум мисао да ће Вучић прекопирати концепт председника Русије Владимира Путина, те на тај начин пребродити јаз који је настао након изјава да неће бити лидер странке, али и то што му уставне одредбе забрањују да се кандидује за трећи мандат председника.

Прочитајте још…

Како ће изгледати Вучичево повлачење са чела СНС?

Како тврде добро обавештени извори Нова.рс, Вучић готово извесно неће напустити странку. Иако буде одлучио да напусти чело СНС, он неће никада напустити чланство у овој партији, што је и Вучић у више наврата истицао.

Са друге странке, упоредо ће се радити на формирању покрета који ће укључити покрете, појединце и невладине организације (нво), на чијем челу ће бити Вучић.

„СНС ће се практично интергрисати у тај шири покрет, а на челу ће бити Вучић. Ту ће бити и одређени појединци и покрети који ће подржавати рад председника, а Вучић ће наставити да буде једини лидер. Он ће водити покрет и само га заменити за СНС. Са друге стране, комплетна инфраструктура биће преузета из СНС, па ће се тако водити кампања за изворе и слично“, наводи наш извор близак структурама странке.

На тај начин Вучић ће остати кључан „децисион макер“, односно човек који „вуче све конце“ и доноси одлуке, а уједно ће испоштовати своју реч и напустити чело странке.

„Вучић остаје најмоћнији човек и не треба се заваравати да ће тек тако препустити некоме да води покрет“, закључује наш извор.

Напредњаци почели представу да Вучић не напусти странку

Иако је председник СНС, Александар Вучић, најавио одлазак са чела те странке, али за прву половину наредне године, напредњаци су чини се већ почели кампању за његово задржавање и они му то неће дати.

Потпредедник СНС и министар одбране Милош Вућевић, који је помињан као могући наследник Вучића, у промо видео споту изнео је разлоге због којих би Вучић требало да остане на челу странке.

„У СНС су унутарстраначки избори и заиста сам поносан како то све тече. Странка је максимално отворила могућност да се људи кандидују и показала један демократски капацитет унутар странке што није карактеристично за све политичке странке у нашој држави. Ја не мислим да треба да мењамо председника странке и то сам рекао више пута посебно у овим околностима – навео је Вучевић.